У Харківській бібліотеці зібралась «літературна бригада» що поїде на Донбас

фото InsiderNews

«Схід читає» — це проект Благодійного фонду Сергія Жадана, що має на меті надати «друге дихання» бібліотекам прифронтових територій. У них проходитимуть зустрічі читачів із відомими українськими письменниками. Для цього Жадан зібрав досить потужний літературний десант. Окрім самого харківського письменника поїдуть Андрій Курков, Іван Андрусяк та Євген Положій. Усі вони якісні та відомі письменники. Андрусяк – дитячий письменник та поет, Положій  — не лише письменник, а й головний редактор сумської газети «Панорама». А Курков взагалі культова фігура в українській літературі – його твори екранізували, їх читають у всьому світі, причому ще з 90-х років.

Вже 17 січня всі вони вирушать у «турне» по Луганщині. Спочатку мають відвідати Сватове та рідний для Сергія Жадана Старобільськ. Зустрічі з читачами, вважають письменники, це чудова можливість відродити інтерес українців до літератури. Також у них на меті повернути бібліотекам статус культурного центру. Як приклад, вони наводять і приміщення Харківської міської бібліотеки ім. Короленка де й відбулася прес-конференція присвячена проекту «Схід читає». Звісно, при всій повазі, бібліотеки тієї ж Луганщини не можуть тягатися з Харківським «храмом книги». Бібліотека нашого міста – найбільша на сході держави та друга в Україні за кількістю літератури, що тут зберігається. Всього 7 200 000 книг! Тут проводили читання Тичина, Гончар, Цвейг та десятки інших класиків. Але, так чи інакше, жодна бібліотека не може тягатися з світовою мережею – навіть 7 мільйонів книг це ніщо у порівнянні з нескінченним ресурсом Інтернету. А бібліотека цілком може зайняти і свою нішу у наш час – це може бути прекрасне місце для живого спілкування людей, що люблять читати, місце для зустрічей з письменниками та обговорення їх творів. Ну, і звісно для самого читання. Але ще подібні центри чудовий спосіб об’єднати українців.

— Є проблема в тому, що ми не приділяємо уваги цьому питанню. Ось уявіть, наприклад, виходить нова книжка Забужко (відома українська письменниця Оксана Забужко – прим.ред.). І по всій Україні тисячі людей її перечитали. Наступного дня вони починають обговорювати твір. І повірте, у всіх регіонах, серед всіх верств населення України ставлення до книги буде приблизно однакове. На відміну від ставлення до політики. І це дійсно об’єднує, — запевняє Андрій Курков.

Ідея проекту «Схід читає» прийшла до Сергія Жадана під час поїздок до прифронтових міст. Туди письменник возив книги для місцевих бібліотек. Його ініціативу підтримали Міжнародний Фонд «Відродження» та Український інститут книги. Подібні виїзди «літературних бригад» мають стати регулярними. І звісно їх склад змінюватиметься. Для письменників тут є теж очевидна матеріальна вигода. Таким чином вони зможуть знайти нового читача. Загалом перший «рейд» бібліотеками пройде через дев’ять населених пунктів Луганщини.

Загрузка…