В Харкові презентували настільну гру для дітей з вадами зору

фото інтернет

У Харкові презентували адаптовану версію навчально-розважальної гри «Важниця» для дітей з вадами зору. Нові примірники «Важниці» мають унікальний дизайн, що дає можливість грати в неї всім охочим. Розробили таку гру дві громадські організації – «ЕкспертиЗА Реформ» та «Право вибору», а ідея створення належить журналісту «Радіо Свобода» Володимиру Носкову.

Початковий варіант гри ми не змінювали, питання також залишилися таким ж. Ми повністю зробили її ідентичною з тою грою, яку нам принесли. Ця гра виконана в універсальному дизайні: використовували шрифт Брайля та просто печатний текст, — пояснила Лілія Сало, спеціалістка з адаптації книг шрифтом Брайля ГО «Право вибору».

25 квітня серед вихованців Харківського навчально-виховного комплексу імені В.Г.Короленка та Харківської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату I-III ступенів №12 вперше відбувся ігровий турнір «Помічник Важниці».

-Мені гра сподобалась, вона цікава та розвиває уважність. З одного боку гра легка, а з іншого — складна. Наприклад, завдання «Маски» мають заплутані питання, і тоді потрібно вмикати логіку: людині задають певне слово, вона має охарактеризувати це слово, не називаючи його, а інші гравці повинні відгадувати, – розповідає Ігор, учасник турніру.

Нова версія «Важниці» розроблена таким чином, щоб в неї могли грати, як зрячі люди, так і люди з вадами зору. Проте ідея створити адаптований варіант гри виникла не відразу. З самого початку мета «Важниці» полягала в тому, щоб популяризувати українську мову в Харкові та сприяти формуванню україномовного середовища в місті.

-Потрібно було робити власний внесок. Окрім того, що ми розробляємо законопроекти, окрім наших пропозицій, ми вирішили створити таку навчально-розважальну гру — «Важниця», — зазначив керівник Координаційної ради ГО «ЕкспертиЗА Реформ» Юрій Георгієвський. — Але я і колеги визнаємо факт, що ми на той час не подбали про потреби всіх можливих гравців. Під час однієї з презентацій, наш товариш Володимир Носков звернувся до мене з такою пропозицією: «Чому б вам не створити «Важницю», в яку могли б грати діти і дорослі з вадами зору?».

Всі примірники адаптованої «Важниці» створені за власні кошти ГО «ЕкспертиЗА Реформ». Виготовляли гру співробітники ГО «Право вибору» власними руками, не отримуючи за це платню. Розробники нової версії «Важниці» планують перевести її виробництво в промисловий формат. За словами Юрія Георгієвського, виготовлення гри є досить коштовним – понад 1000 гривень за один примірник. Саме тому зараз відбувається пошук партнерів. Одним з них може стати благодійний фонд Марини Порошенко.

-Ми написали до Фонду Марини Порошенко про те, чи цікава їм наша пропозиція. На зв’язок з нами вийшли, але ми хочемо вже більш тісно поспілкуватися з ними після презентації, — говорить Олександра Дейнеко, засновниця ГО «ЕкспертиЗА Реформ».

За її словами, на сьогодні виготовлено вісім примірників «Важниці». Частина з них буде надіслана спеціальним навчально-виховним закладам України, де навчаються незрячі діти. В Україні таких установ близько п’яти. Для того, аби забезпечити примірниками більше закладів, в яких виховуються діти з порушенням зору, потрібно налагодити промислове виробництво.

Навчально-розважальна настільна гра «Важниця» — перша в Україні настільна гра, що навчає української мови та допомагає здобути знання з української історії, культури, літератури, сучасної музики та ін. Гра є ефективним методом неформальної освіти. Вона має чотири види завдань, які не лише розважають, а й навчають. На сьогодні в Харкові відбулось понад 30 ігрових вечорів у «Важницю».

фото InsiderNews

Загрузка…