Як на Харківщині будуть мир будувати?

З березня 2018 року в Харківській області розпочнеться реалізація державної цільової програми «Відновлення та розбудова миру в східних регіонах України».

фото InsiderNews

В медіа-центрі «Накипіло» розказали, як за допомогою діалогу можна дійти порозуміння та вирішити конфлікт. Мета программи «Відновлення та розбудова миру в східних регіонах України» полягає у встановленні порозуміння між конфліктуючими сторонами за допомогою проведення діалогів.

-Загалом ініціативи по трансформації конфлікту та примиренню різних груп населення в Україні вживалися іноземними організаціями та міжнародними донорами, які й досі готові вкладати кошти в те, щоб в Україні сформувалося середовище для примирення. Власне, діалоги – це ефективні майданчики, які сприяють тому, щоб люди з різними точками зору та позиціями збиралися та обговорювали значимі для них теми, в тому числі теми миру та реформ, — розповіла Олена Копіна, керівник проекту «Лабораторія мирних рішень».

Проведенням діалогів будуть займатися так звані посередники, які попередньо пройдуть навчання. До організації тренінгів для посередників будуть залучені як громадські організації, так і місцева влада.

-Державною програмою передбачається проведення різних начальних заходів та тренінгів по розбудові миру, попередженню та врегулюванню конфліктів. Також планується, в тому числі й в Харкові, підготовка майже 100 посередників з вирішення конфліктів, — зазначила Світлана Петрова, керівник громадської організації «Центр права та посередництва». — Ці посередники знаходитимуться в громадах та після проходження навчання вони будуть створювати діалогові платформи – тут обговорюватимуться соціально значимі теми.

Точний графік тренінгів ще невідомий, оскільки він зараз знаходиться на стадії розробки. Загалом на проведення діалогів для Харківської області виділено 280 тисяч гривень, зокрема на 2018 рік – 70 тисяч гривень.

Державна цільова програма «Відновлення та розбудови миру у східних регіонах України» затверджена Кабінетом Міністрів України 13 грудня 2017 року. Програма націлена на виконання широкого спектру завдань та заходів з посилення довіри між державою та громадянами і надання допомоги найбільш вразливим верствам населення у подоланні кризової ситуації на сході України.

Загрузка…