На Харківщині запроваджують інклюзивну освіту

На сьогодні в Харківські області у 142 школах є інклюзивні класи. Про це розповіла Лариса Карпова, директор Департаменту науки та освіти Харківської обласної державної адміністрації.

фото інтернет

Окрім вже діючих інклюзивних класів, в кожному районі Харківській області почнуть працювати інклюзивно-ресурсні центри (ІРЦ). Перший такий заклад вже створений та почав свою роботу в Балаклійському районі. Метою інклюзивно-освітніх центрів є надання якісної освіти дітям з особливими потребами.

-Одним із першочергових завдань 2018 року є створення сучасного інклюзивного освітнього середовища, — зазначила Л.Карпова. — Реформа в Харківській області щодо інклюзивного навчання розпочалася з того, що зараз ми працюємо над тим, аби провести реорганізацію обласної психолого-медико-педагогічної комісії.  Вона припинить свою діяльність та буде приєднана до Харківської академії неперервної освіти. І тоді ця комісія не буде обстежувати дітей чи виписувати довідки, а надаватиме методичну допомогу всім тим інклюзивним центрам, які будуть створені в області.

За словами Алли Ройтблат, радника голови Харківської облдержадміністрації, керівника благодійного фонду «Допомога-це я», в інклюзивно-ресурсних центрах знаходитимуться кабінети для індивідуальних та групових занять, для ЛФК-реабілітації. Також в ІРЦ працюватимуть лікарі-логопеди, дефектологи і психологи.

Відкриття інклюзивних центрів відбуватиметься за рахунок районного бюджету. Окрім цього, програмою «Новий освітній простір Харківщини», спеціально для розвитку ІРЦ в 2018 році закладено 6,8 мільйона гривень.

Загрузка…