Подвійне громадянство

Громадянство для людини має неабияке значення, бо це її стійкий зв'язок з державою. Воно дає особі юридичний і моральний захист, визначає її політичний статус, матеріальне благополуччя

Подвійне громадянство
фото интернет

Громадянство дає можливість людині користуватися гарантіями, які надає держава (права, інтереси та ін.)

На сьогоднішній день все більше людей має подвійне громадянство. Так, в цьому є деякі плюси (для громадян Канади — можливість вільно пересуватися Європою та США, уникнення високих податків і т.д.) Але подвійне громадянство є проблемою державної безпеки, особливо в теперішніх умовах, коли йде війна. В Україні зростає кількість людей, які отримали громадянство Російської Федерації. Станом на 2014-2016 р. понад 192 тис. українців отримали російські паспорти. Слід прийняти це до уваги, адже це може слугувати певною програмою з боку РФ для задоволення її намірів.

Згідно з Конституцією подвійне громадянство в Україні заборонене. Ще в початковій редакції ст. 10 Закону України «Про громадянство » від 8 жовтня 1991 р. говорилося: «За особою, що є громадянином України, не признається приналежність до громадянства іноземної держави.» В Україні немає форм фіксації подвійного громадянства. Законодавство України про громадянство ґрунтується на принципі єдиного громадянства — громадянства держави Україна.

Якщо людина, яка набула подвійне громадянство (біпатрид), є «підданим» іншої держави чи держав, то саме з точки зору правових відносин з Україною він визнається її громадянином.

Біпатрид не має реально стійкого політико-правового зв’язку з двома державами, він буде сприйматися як недостатньо лояльна до цієї держави.

Через іноземне громадянство державні службовці можуть уникнути відповідальності в українському суді у разі порушення певного закону. Тобто, люди з подвійним громадянством «не прозорі» відносно країни і державного суверенітету.

Подвійне громадянство має свої плюси та мінуси. Та в умовах, в яких безпосередньо зараз знаходиться Україна, таке явище несе в собі небезпеку. Бо не випадковим ж є те, що Президент України Петро Порошенко підписує укази «Про посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України» задля збереження її територіальної цілісності.

 

 

Войтко Віта

Загрузка…