Адвокат терористів покинув зал суду

Позиція захисту підсудних, звинувачених у теракті, це свідоме затягування справи та зловживання правом...

фото insidernews

9 листопада Фрунзенськиим районним судом м. Харкова продовжено розгляд справи за звинуваченням  Дворнікова В., Башликова С. і Тетюцького В. в здійсненні терористичного акту, який відбувся 22 лютого 2015 під час ходи активістів Харківського Євромайдану, внаслідок якого від дії протипіхотної міни загинуло чотири людини, в тому числі два підлітки, а також було травмовано 9 осіб.

Якщо в судовому засіданні, яке відбулось 24 жовтня були присутні лише сторони у справі, то цього разу зал №3 Фрунзенського суду навіть не вмістив всіх бажаючих. Преса, активісти майдану, представники громадських організацій заповнили зал вщент.

Як вже стало традицією, судовий розгляд розпочався з клопотання одного із підсудних про зміну міри запобіжного заходу. Криативність підсудних, як виявляється, не має меж. До вже раніше звичних епітетів щодо українців, як то «бандерофіли», заяв про тортури «терористичної організації СБУ», підкинуті докази, «єхидність» прокурора, цього разу згадали про Піночета та оговор свідками. Довге клопотання підсудного доповнилося не менш довгими виступами захисту підсудних та додатковими клопотаннями, заявами, репліками… В результаті суд вийшов у нарадчу кімнату до 14 години. О 14 годині суд оголосив Ухвалу суду, в якій відмовив у клопотанні про зміну запобіжного заходу.

Відразу ж після оголошення судом ухвали підсудні знову заявили клопотання, але тепер вже із вимогою перевести слухання справи в закритий режим посилаючись на те, що в соціальних мережах з’явились суб’єктивні, на їх думку, твердження про їх вину, які підсудні сприймають як загрозу для їх безпеки та тиск на суд. Суд знову змушений був вийти в нарадчу кімнату для постановлення ухвали. Оскільки клопотання не мало жодних правових підстав і було лише ще одним із засобів затягувати справу, суд відмовив у його задоволенні.

Таким чином, лише 15-30 суд розпочав досліджувати докази у справі проглядом відеозапису слідчого експерименту з підсудним В.Дворніковим, де він детально і добровільно розповідає про деталі злочину, про роль кожного з учасників злочину. В середині прогляду відеозапису вже інший підсудний, В.Тетюцкий, також заявив клопотання щодо недопустимості цього відео як доказу, посилаючись на те, що ці показання були подані під тиском і тортурами. Цікаво те, що незважаючи на те, що це відео і суд, і сторони у справі проглядають вперше, у підсудного вже було написане клопотання. Правда, тепер слідчий експеримент за їх оцінкою був названий «кукольним театром». І знову довгі виступи захисту, репліки… Суд відмовив у клопотанні і перегляд слідчого експерименту було продовжено…

Таким чином, рухаючись від одного клопотання, до іншого, дішли до 17 години 20 хвилин, коли захисник А.Шадрін звернувся до суду з вимогою оголосити перерву у судовому засіданні у звязку із закінченням робочого часу та тим, що йому необхідно здавати звіт, як адвокату, а цей день є останнім строком. Коли суд йому відмовив, адвокат Шадрін демонтстративно зібрав свої речі та покинув зал суду. Оскільки без участі адвоката суд не може розглядати справу, суд оголосив перерву до 16 листопада 11 години 30 звилин.

Таким чином, позиція захисту підсудних, звинувачених у теракті, це свідоме затягування справи та зловживання правом…

На жаль, все це у відповідності до діючого процесуального закону.

Андрей Безуглый

Загрузка…