Чорнобиль. Хроніка жаху.

Пекло розкрило свою пащу серед поліських лісів, і Україною, покотилася хвиля невидимого їдкого жаху. 31 один рік тому сталася Чорнобильська трагедія…

Чорнобиль: правда, яку страшно вимовити
фото Юрий Ворошилов

За офіційною версією катастрофа вночі 26 квітня 1986 року сталася через невдалий експеримент. На ЧАЕС перевіряли можливість живлення реактора шляхом інерції турбін генератора. В ході експерименту персонал станції виявив певний непрофесіоналізм. Стався неконтрольований стрибок потужності. Далі, майже одночасно – два вибухи. Другий був значно потужнішим і зруйнував реактор четвертого енергоблоку та частково саму його будівлю. Спалахнула пожежа.

Через 15 хвилин після вибуху, о 01.45, на місце катастрофи прибули місцеві пожежники. Гасіння вогню тривало до 05.00. Основною задачею пожежників на цьому етапі було недопущення загорання сусіднього третього блоку. Наслідки трагедії навіть зараз важко уявити. Більшість тих «перших» ліквідаторів згодом померла від променевої хвороби – у них не було відповідних засобів захисту та знань про радіацію.

Також у гасінні пожежі брала участь військова частина №2.

27 квітня почалася евакуація міста енергетиків Прип’ять. Взагалі було евакуйовано 270 тисяч чоловік. До своїх домівок вони вже не поверталися – їх було розселено на території усього СРСР.

Того ж дня були зупинені інші енергоблоки ЧАЕС і почалось гасіння з вертольотів, що тривало до 10 травня.

У цей час жителі навколишніх територій, окрім евакуйованих, не були інформовані про небезпеку. Радянська влада остерігалася паніки та репутаційних втрат. Першого травня у Києві навіть пройшов парад на честь Дня Трудящих. Радіаційне забруднення охопило майже всю Європу.

А тим часом ліквідація продовжувалась. Усього в ній взяли участь 600 000 чоловік, переважно військові. Серед них 350 000 наші земляки українці. Більшу кількість робіт проводили вручну, отримуючи неймовірні дози радіації. Працювали короткими змінами до 1.5 хвилини.

Коли інформація про трагедію була оприлюднена, вважалося, що винуватці трагедії – персонал станції. Нібито вони не правильно, халатно провели експеримент. Частину працівників навіть «посадили». МАГАТЕ спочатку теж цілком підтримало цю версію. Та пізніше ці висновки були переглянуті організацією. У 1993 році було подано звіт, у якому основними причинами було вказано «недосконалість конструкції ЧАЕС» та загальний низький рівень культури безпеки.

Чорнобиль став трагедією не лише для України, а й усього світу. Десятки країн отримали радіаційне забруднення. Але лихо було б іще страшніше, аби не відвага та самопожертва ліквідаторів аварії.

Один з них – Юрій Ворошилов. Окрім цього він легенда харківської журналістики. Спеціально для Insidernews він погодився у серії статей розповісти правду про ті події. Найближчим часом чекайте на матеріали на нашому сайті.

Загрузка…