Ігор Балута про «тарифний геноцид»

З 1-го січня в Україні працюють нові тарифи на комунальні послуги згідно з новими постановами Кабміну Шмигаля та законопроекту №3613. Нові ціни на послуги для населення, зокрема на постачання тепла та електроенергії, викликало реакцію серед населення України у вигляді акцій протесту, так званого «Тарифного Майдану».

Щодо перспектив та проблем тарифів для населення ми поспілкувались з Ігорем Балутой, головою Харківської обласної організації партії «Акцент».

Ігорю Мироновичу, сучасна ситуація з так званим «тарифним геноцидом» відрізняється від подібних тарифних акцій протестів у минулому?

Так. Відмінності є. По-перше, треба акцентувати увагу на те, що вже рік економіка країни знаходиться у стагнації, у першу чергу із-за пандемії. Доходи населення зменшилися, а тарифи збільшилися. По-друге, при всіх заявах уряду про ринок з одного боку, та про піклування про народ з іншого боку, постанови Кабміну та законопроект діє у інтересах виключно старих олігархічних схем на енергоринку країни. По-третє, у зв’язку з обмеженням на проведення масові заходи, сам «майдан» поки що не може бути масовим, або перерости у потужні масові акції протесту. Але це поки що так.

Так, Уряд виправдовує свої дії потребами ринку. Чи відповідає це дійсності?

Ні. Якщо говорити, що такі умови – це ринок, який державі не можна чіпати, то це дискредитує саму ідею ринку, робить неможливим навіть нейтральне, а не те що позитивне сприйняття ринкових механізмів більшою частиною наших громадян. Нікого не обурює, наприклад, коли держава створює регулювання для ринку ліків або ринку банківських послуг. То чому держава має залишати без справедливого регулювання ринок газу, який на початковому етапі функціонує так, що це просто знущання над значною частиною наших громадян? Дивиться, зараз ціна на – 7220 грн. за кубометр від державного Нафтогазу. У інших компаніях ціна досягає 10 тисяч. Це дуже забагато. Також не має раціонального обґрунтування і завищений тариф на транспортування газу. Цими тарифами має негайно зайнятись НКРЕКП та, можливо, правоохоронці.

Чи є вихід з цієї ситуації? Або треба чекати нагнітання ситуації та ескалації соціальної напруги?

Президент Володимир Зеленський доручив вирішити цю проблему. Якщо це не могли або не хотіли робити попередні міністри енергетики, то виконуючий обов’язки міністра енергетики Юрій Вітренко разом з Нафтогазом запропонували декілька варіантів. Наприклад, частково обмежити націнку постачальників газу на транспортування та обмежити ціну газу для вразливих груп населення. Також можливо – стимулювати конкуренцію між постачальниками газу, змусивши усі компанії публікувати річний тариф на газ, який дозволить споживачам олігархічних газзбутів не залежати від щомісячних коливань ціни на газ. У підсумку, це дозволить суттєво скоротити витрати на газ. Кабмін може обрати або один з цих запропонованих шляхів або комбінувати обидва, але це потрібно зробити і негайно. Тільки так ринок газу нарешті функціонуватиме прозоро, без олігархічних викривлень і не дискредитуючи саму ідею ринку. Зрозуміло, що це все одно напівзаходи, але це краще ніж ігнорування проблеми.

Яка позиція партії «Акцент» щодо збільшення тарифів для населення?

Ми вважаємо, що у сфері енергетиці потрібен державний контроль. Це стратегічна галузь, саме у цієї сфері дуже багато політичних спекуляцій на користь країни агресора. Тому Уряду та Президенту треба відноситься к енергетиці як до проблеми національної безпеки. Це і є позиція партії «Акцент» щодо енергетики та тарифної політиці.

Загрузка…