Медична реформа: коли і як підписувати декларацію з сімейним лікарем

фото інтернет

Підписати декларацію з сімейним лікарем можна до 1 січня 2020 року. Про це повідомив заступник начальника Управління охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації Геннадій Бондарчук, а також пояснив процес укладання договору з сімейним лікарем.

— На сьогоднішній день передбачений механізм підписання декларації з лікарями первинної медико-санітарної допомоги – це сімейні лікарі, лікарі-педіатри та лікарі-терапевти. Невропатологи, ендокринологи – це вже лікарі другої ланки, — зазначив Г.Бондарчук. – І в подальшому планується, що для консультативної допомоги на другому рівні пацієнти будуть спрямовуватися тільки після консультації лікаря первинної ланки. Фінансовий механізм буде доопрацьований в подальшому.

На сьогодні пацієнти можуть користуватися послугами лікаря, як первинної ланки, так і вторинної, безкоштовно. За словами спікера, укласти договір з сімейним лікарем можна до 1 січня 2020 року. Такий термін визначило Міністерство охорони здоров’я України.

Підписуючи декларацію, пацієнт бере на себе зобов’язання виконувати рекомендації лікаря. В протилежному випадку – лікар може розірвати угоду. Як зазначила заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Харківської міської ради Олена Головіна, навіть у випадку, коли лікар має понад 2 тисячі укладених договорів з пацієнтами, він не має права відмовити особі в підписанні декларації.

-Лікар може підписати декларацію з пацієнтом навіть, якщо це перевищить ту кількість, яка сьогодні регламентована. Це не обов’язково, коли він набирає 2 тисячі пацієнтів, він має вам відмовити. Він цього не може зробити, — каже О.Головіна.

Нагадаємо, з 1 квітня 2018 року українці починають підписувати декларації з сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами. Договір можна укласти з будь-яким лікарем, не залежно від місця проживання чи прописки.

Загрузка…