Мирне вирішення конфлікту на Харківщині

В прес-центрі «Накипіло» відбувся круглий стіл на тему «Впровадження мирного вирішення конфлікту».

Мирне вирішення конфлікту на Харківщині
фото insidernews

Фокус обговорення був зосереджений на методах вирішення конфлікту – медіації та ненасильницькій комунікації. Саме вони дають можливість за допомогою посередників (медіаторів) чи діалогу створити таку ситуацію, коли конфліктуючі сторони можуть вирішити існуючі протиріччя. За словами спікерів, такий процес є дуже важким та тривалим, а також потребує спеціальної підготовки за участю фахівців.

Проте, як зазначає Вікторія Преображенська, голова Благодійного фонду «Добробут», подібний підхід до вирішення конфлікту є малозрозумілим для суспільства, яке поки що рідко сприймає такі «мирні» методи. Причини цьому різні, наприклад, закритий та приватний характер самого конфлікту або елементарна необізнаність особи про те, що означає медіація чи ненасильницька комунікація. Також в Україні відсутня традиція ділитися досвідом звернення до медіатора або психолога.

Та разом з тим, в Харкові є декілька вдалих прикладів, коли мирне вирішення конфліктів спрацювало. Так, Ольга Клименко, голова громадської організації «Центр психологічного розвитку «Разом», розповіла про її досвід медіації. Їхня організація заключила договір з однією Харківською школою, де створили так звану службу примирення. Такий крок був досить ефективним і конфлікти, що існували в школі, найчастіше вирішувалися.

Зараз в Харкові актуальними сферами, які потребують застосування ненасильницьких методів для досягнення порозуміння, є тема протиріч між переселенцями та громадою міста. Саме тому зараз представники громадських організацій, що спеціалізуються на медіації, співпрацюють з соціальними службами Харкова з метою створення нового проекту. Він буде спрямований на впровадження мирного вирішення конфліктів та медіації в місті.

Загрузка…