На суд по терористам в Харкові прибув перший свідок

Суд у відношенні осіб, які підозрюються у здісненні терористичного акту 22 лютого 2015 року, так і не зміг продовжити вивчення матеріалів 5-го тому із 16-ти

На суд по терористам в Харкові прибув перший свідок
фото Insidernews

Після майже півторамісячної перерви, 13 вересня, пов’язаної з відпустками членів колегії суддів, Немишлянський районний суд м. Харкова продовжив слухання кримінальної справи із звинувачення трьох осіб в терористичному акті, 22 лютого 2015, та в результаті якого загинуло чотири харків’янина та одинадцять осіб було травмовано.

Вже декілька судових засідань не з’являється захисник Олександр Шадрін, делегуючи своє представництво комусь із двох інших захисникам підсудних –Тихоненкову та Шаповалову. Окрім сторін на призначену для розгляду годину, з’явились не тільки представники ГО „Справедливий суд”, які постійно здійснюють моніторинг цього процесу, а й представники „Східного копусу”, „Правого сектору”, активістів Харківського майдану та, як вже стало звичним, представники ОБСЄ та ООН у справах захисту прав людини. В це судове засідання також прибув і перший свідок, а саме експерт-вибухотехнік.

Хоча початок судового розгляду було призначено на 12 годину, через скарги одного із пісудних, Башликова, на незадовільне самопочуття, та виклик для нього швидкої допомоги, судовий розгляд розпочався лише о 14 год 35 хв.

Як зазвичай, початок судового розгляду розпочався з довгого, заздалегідь написаного клопотання обвинуваченого Тетюцкого, в якому детально описано всі подробиці „тортур”, „примусу до необхідних показань”, „неналежних доказів”, „фальсифікацій протоколів” з боку прокурора Володимира Лимаря та його „собутильніка” адвоката Устіменко. Ну, тут нічого проти не скажеш, заявляти клопотання невід’ємне право сторін процесу, то ж суд змушений був вийти в нарадчу кімнату для винесення рішення. Власне, клопотання повторювало ті ж самі „факти” і ті ж самі „обвинувачення”, що звучали і раніше, то ж рішення суду було очікуваним – в задоволенні клопотання суд відмовив.

Відразу після оголошення рішення за першим клопотанням, прозвучало довге, на 5 аркушах, друге клопотання з посиланнями на рішення Європейського суду з прав людини щодо зміни запобіжного заходу, яке зачитав захисник Шаповалов. Його клопотання підтримали з не менш довгими, заздалегідь написаними клопотаннями підсудні Дворніков та Тетюцький. Звичайно, що це їх право, але у своїй більшості вони повторюють одні і ті ж аргументи і скидаються не скільки на свій захист, скільки на умисне затягування справи шляхом зловживання правом. Нагадаємо, що суд вже продовжується два з половиною роки.

То ж знову, судова колегія вийшла в нарадчу кімнату для постановлення рішення. Як і очікувалось, суд відмовив захисту і підсудним у зміні запобіжного заходу „тримання під вартою” на більш м’яке і залишив підсудних під вартою до 10 листопада 2017 року.

До допиту свідка, а саме експерта-вибухотехніка, справа не дійшла, але, як в процесі перехопився підсудний Тетюцький, і на нього вже є заготовлене клопотання про відвід.

Власне на цій ноті і завершився судовий розгляд, як у зв’язку із закінчення робочого дня, так і через заявлене клопотання захисника Тихоненкова про те, що за станом здоров’я на даний момент підсудний Башликов „не може сприймати хід судового засідання”. То ж голова колегії суддів оголосила перерву в судовому засіданні та призначила дату наступного судлового засідання на 12 годину, 20 вересня 2017 року.

 

Загрузка…