На Харківщині відкрили пам’ятник

Пам’ятник одному з засновників української медицини – лікарю Єфиму Мухіну, відкрили в суботу, 8 жовтня в селі Зарожне Чугуївського району.

Мухін, який народився у цьому селі  170 років тому (в 1766 році), є основоположником вітчизняної хірургії і травматології, він успішно проводив складні операції не лише в клінічних умовах, але і на полі битви, рятуючи воїнів від важких каліцтв і смерті. Згодом він став учителем знаменитого хірурга Миколи Пирогова.

Автори пам’ятника – патріарх монументальної скульптури України Ігор Павлович Ястребов та архітектор, виконавець основних робіт з його встановлення –Сергій Ігоревич Ястребов, теж відомий харківський митець.

Замовником пам’ятника стала Всеукраїнська громадська організація імені М.І. Пирогова «Військова медицина України», за підтримки Всеукраїнської асоціації ортопедів та травматологів. Меценатом проекту виступив відомий реконструктивний та пластичний хірург, заслужений лікар України Ростислав Валіхновський.

В урочистостях з нагоди відкриття погруддя видатного медика взяли участь потомки Єфима Мухіна – його пра-пра-правнучка Ольга Виноградова з донькою.

Петро Прокопенко, мистецтвознавець

09-muxin yastrebovy

 

Загрузка…