На Харківщину наступає «повзуча» децентралізація

Керівництво Харківського «Центру міського самоврядування» розповіло про особливості об’єднаних територіальних громад у Харківській області

На Харківщину наступає «повзуча» децентралізація
фото интернет

До створення ОТГ (об’єднаних територіальних громад) на Харківщині одразу поставилися з недовірою. У той час, як значно менші за розміром — Хмельницька та Тернопільська області, мають по 25 -30 таких утворень, ми можемо похвалитися лише шістьма. Та головне не кількість, а якість – переконана Діана Барінова, директор Харківського відокремленого підрозділу «Центру міського самоврядування».

— Створення ОТГ – відповідальний крок. Тут не потрібно зайвого поспіху. Натомість, потрібна повна готовність до того, щоб відповідати за своє майбутнє. З одного боку, добре, що ОТГ на Харківщині створюють лише ті, хто 100% готові до цього. З іншого – шкода, що таких мало, — говорить Діана.

Серед причин повільного розвитку ОТГ у нашій області вона виділила декілька. Перша звучить досить дивно — у Харківській області й так непогано живеться. Цей регіон відносно заможний, і місцеві громади думають за принципом «краще синиця у кишені, ніж журавель у небі». Інша перепона децентралізації – консервативність Харківщини. Її мешканці звикли до чіткої вертикалі влади. Дехто з місцевих голів навіть питав — «А чому ж нам не наказали створювати ОТГ зверху? А як це можна добровільно щось створити? Непорядок…»

Також на заваді стали вибори — 2015. Місцева влада не хоче ризикувати своїм положенням після виграних виборів. Тай крім того, зі слів Діани Барінової, сільські голови прямо говорять — «А нащо воно мені треба. Це ж доведеться самому розподіляти фінанси, самому створювати якісь програми та плани. Нехай краще там, «зверху» думають».

Судячи з усього, в чомусь вони праві. Думати та працювати доведеться. Але не все так страшно! Більша відповідальність дасть більші можливості. По-перше, держава обіцяє новоутвореним ОТГ чималі субвенції (як не дивно, вони дійсно надходять, причому у розмірі до 50% бюджету ОТГ). По-друге, можна розраховувати на допомогу закордонних донорів. А саме американського проекту «Добре» від USAID та європейського «U-Lead». Взагалі, Харківські ОТГ мав би курирувати виключно проект «Добре», «зона впливу» котрого — схід та захід України. Але, при розумному підході, можна долучити ще й європейські кошти.

На даний момент у нашій області створено шість ОТГ. Чотири з них: Мерефянська, Роганська, Чкаловська та  Старосалтівська — вже перейшли на прямі взаємовідносини з державним бюджетом. До кінця року їм буде виділено 1.69, 4.99, 5.16 та 5.81 млн субвенції відповідно. А 12 липня вступає в дію закон, що забезпечить державне фінансування виборів до ОТГ.

Насправді інститут ОТГ може принести багато користі. Можливість громади розпоряджатись своїми коштами має зменшити корупційні ризики та прискорити креативні процеси на місцях. Але є й свої, нові проблеми.

Про позитив та можливий негатив читайте завтра у матеріалі — звіті про прес-тур до першої ОТГ на Харківщині  — Старосалтівської (прим.редакции).

Загрузка…