«Они срывают судебные заседания» – суд у справі теракту

ПІСЛЯ ДВОХ ГОДИН БЕЗПЕРЕСТАННИХ КЛОПОТАНЬ ВІД ОБВИНУВАЧЕНИХ СУДДІВСЬКА КОЛЕГІЯ УПЕРШЕ ЗА ДОВГИЙ ЧАС ПРОДОВЖИЛА ДОСЛІДЖЕННЯ МАТЕРІАЛІВ СПРАВИ.

фото InsiderNews

24 січня Фрунзенський суд продовжив розгляд резонансної справи теракту, який стався 22 лютого 2015 року і забрав життя 4-х харків’ян. Слухання розпочалося із клопотання прокурора про визначення переліку доказів для розгляду. Замість дослідження 16 томів справи, серед яких не всі матеріали є доказами, було запропоновано взяти окремі витяги з них, на яких ще раніше наполягала сторона обвинувачення, однак обвинувачені, користуючись своїми правами, зобовязали суд досліджувати повністю усі томи:

Я хочу наголосити на тому, що основною причиною тривалого розгляду кримінального провадження за обвинуваченням Дворникова, Тетюцького та Башлакова є обрана тактика затягування судового процесу обвинуваченими та захисниками – зазначив прокурор Володимир Лимар.

Після чого обвинувачений Володимир Дворников узяв слово:

Моя мысль такова, что я в очередной раз вынужден заявить протест против дискриминации по языковому принципу, – обвинувачений вже не вперше заявляє клопотання про надання йому перекладача з української на російську мову. Щодо клопотання прокурора все рівно виступив проти. – Сейчас прокурор огласил какое-то ходатайство, смысл его я не понял, суд дальше будет выносить решения, которых я не понимаю, то есть у меня фактически администрация оккупационная во главе с Порошенком лишила всего – свободы на три года, разлучила меня с моей семьей, забрала здоровья, лишила имущества, а сейчас меня хотят лишить права на мой родной язык.

Після цього Віктор Тетюцький почав робити свої заяви та висувати клопотання, які традиційно повторюються майже на кожному судовому засіданні. Першим було клопотання про відвід секретаря по справі, у другому обвинувачений просив суд забезпечити, щоб вони разом з Дворниковим та Башлаковим під час судових розглядів знаходилися за столом поряд зі своїми захисниками. Віктор Тетюцький в своїх доводах дуже часто посилався на права людини та досвіди інших судових процесів, у тому числі й міжнародних. Далі слідували клопотання про необхідність переведення суду до закритого режиму та щодо відводу суддівської колегії. Потерпіла Марина Толмачова прокоментувала такі дії обвинувачених наступним чином:

-Полтора часа мы слушаем одного человека, который делает ходатайство за ходатайством, причем, не приводя никаких новых фактов, не приводя никаких новых аргументов. И все его ходатайства направлены только на то, чтобы затянуть время и не дать перейти к рассмотрению материалов дела. Поэтому считаю, что даже рассматривать такие ходатайства не стоит, потому что они просто идут на затягивание процесса. Мы не можем уже какое заседание перейти к рассмотрению материалов дела и виноват в этом не прокурор, я полностью в этом обвиняю подозреваемых и их защиту. Они срывают судебные заседания.

Після того, як клопотання Тетюцького були або залишені без розгляду, або відхилені, слово взяв третій обвинувачений Сергій Башлаков, який знову повернувся до мовного питання та обмежень, які, на його думку, здійснює суд по відношенню до них з Дворниковим. Однак в силу недоброякісного зачитання тексту клопотання російською мовою Башлакова було складно зрозуміти:

-Также не надо забывать, что город Харьков – город с преобладающим большинством русскоговорящего населения. До событий европатриотизации так называемого военного переворота в Харькове и в других больших городах редко встретишь людей, говорящих на чистом украинском языке, – повідомив обвинувачений.

-Протягом двох з половиною років вони не заявляли, у них не виникало будь-яких питань, у них не виникало будь-яких труднощів стосовно української мови – зауважив прокурор Володимир Лимар. – Немає підстав для надання їм перекладача, немає підстав для перекладу документів в матеріалах кримінальних проваджень. Щодо перекладу документів є у Башлакова, є у Дворникова захисники, вони ознайомлені з матеріалами, у них є копії цих матеріалів. Хочуть – хай перекладають, якщо їм потрібно, якщо виникає така потреба, але ж я не бачу такої потреби. Прошу залишити без розгляду, як зловживання своїми правами.

Після розгляду вищезазначених клопотань суддівська колегія Фрунзенського суду уперше за довгий час продовжила дослідження матеріалів справи. Було повністю завершено розгляд 6-го тому, розпочали досліджувати 7-й.

О 17-й годині Тетюцький звернувся до суду щодо перенесення засідання через необхідність їхнього своєчасного повернення в СІЗО, прийому їжі та відпочинку.

Через пів години в суді було оголошено перерву. Наступне судове засідання відбудеться 26 січня о 12:00.

Загрузка…