Сєвєродонецьк: Національний корпус проти ігорного бізнесу

Национальный корпус против игорного бизнеса в Северодонецке

У Сєвєродонецьку люди закінчують життя самогубством та продають останнє через азарт. Мережа гральних закладів із мільйонними прибутками платить лише 1100 гривень на місяць до державного бюджету, а працівники прокуратури намагаються підбурити кримінал на тих, хто цьому протистоїть – про це нам розповів Владислав Кірілов голова осередку партії «Національний корпус» на Луганщині. Молодий чоловік та його побратими вже другу неділю блокують нелегальні гральні заклади рідного міста.

Чому Національний корпус приділяє таку увагу боротьбі з нелегальними гральними заходами?

Вже четвертий рік йде війна. І у Сєвєродонецьку, місту, що знаходиться поруч з фронтом, в області частково окуповані ворогом, люди програють останнє. Причому рівень життя у місті та у регіоні загалом – жахливий. Подібні заклади почали з’являтися десь півтора року тому. Часто вони замасковані під звичайні Інтернет-клуби. У залі стоїть від 10 до 15 комп’ютерів. Є охорона та адміністратор. Останній показує все «новачкам», вводить у курс справи. Потім «клієнт» створює на комп’ютері свій клієнт дає гроші адміністратору та програє свої гроші… Ми маємо всі докази.

Яким чином ви їх отримали?

Декілька тижнів ми, так би мовити, проводили розвідку. Досліджували ці заклади, фільмували контрольні ставки, спілкувалися із гравцями та персоналом. Зібраний матеріал відправили до поліції, але там не відреагували. Тому ми й почали блокувати ігрові заклади…

Блокування почалось з першого липня? І як це взагалі виглядає?

Так і триває вже два тижні. Всього у нашому місті постійно працювали 15-18 точок. Ми можемо бокувати біля десяти на день. Все відбувається згідно із законодавством. Ми фіксуємо правопорушення, виводимо з ігрової зали гравців і викликаємо поліцію, щоб ті склали кримінальне провадження. Та зараз завбачивши нас адміністрація салонів одразу «зачиняє» свій заклад.

У чому головна шкода таких закладів для суспільства?

Тут багато факторів. По-перше, майже всі такі заклади нелегальні. І хоча деякі з них намагаються прикритися УНЛ (Управління національної Лотереї) більшість немає ліцензії. Якби вона в них була, то вони б платили 38% від свого доходу державі. І враховуючи, що місячний прибуток одного такого закладу це 80-250 тисяч гривень це була б чимала сума. Але, щоб не платити ці гроші все проходить «в темну». Крім цього як я й казав у Сєвєродонецьку зараз жахливий рівень життя. І гроші, які б люди могли потратити на родину, здоров’я чи нормальний відпочинок вони заносять до ігрової зали. По суті вони стають залежними, наркоманами. Вони між собою так і кажуть: я хочу програти гроші. Тобто вони неначе зазомбовані йдуть туди аби просто віддати свої гроші! Ігрові заклади одразу перетворилися на проблему для місцевих. Там часто трапляються злочини. Алкогольні напої (на які між іншим ліцензії теж немає) спричиняють бійки між відвідувачами, були випадки нападів із застосуванням холодної зброї, пограбування адміністраторів… Відвідувачі зізнавались нам, що вживають наркотики.

Яким чином цим закладам вдається так довго існувати й кому вони належать? Чому поліція не зупинила цю діяльність?

Належать ці «інтернет-клуби» ФОП Наталії Проценко. Вона дружина місцевого судмедексперта. (Цікаво, що судмедекспертиза не визнавала ці заклади «гральними» попри очевидні докази). Також простежується зв’язок із колишнім прокурором Сєвєродонецька Сергієм Григоровим. Рік тому його перевели до Станиці Луганської. І саме на нього як на головного у цій схемі вказували деякі джерела.

А яка роль поліції?

Зараз вже важко сказати однозначно. Спочатку це була майже повна бездіяльність. Доти доки ми не опублікували відео «Продажний підполковник». Там один із працівників ігрового закладу говорить, що їх «кришує» підкроковник. Майже одразу з нами зв’язалися із поліції. Голова Управління Національної поліції у Сєвєродонецьку – Сергій Колесник висловив бажання познайомитись. Зауважу, що у відео не було сказано підполковник якої структури покриває ці правопорушення, але поговорити захотіли саме поліціанти.

І ви робити висновок…

Поки що ні. Тим паче, що у поліції нам запропонували співпрацю. Обіцяють, що ми разом будемо фіксувати правопорушення в ігрових залах. А це, у свою чергу дасть нам більше прав та ресурсів. Правоохоронці кажуть, що це все почнеться найближчим часом. Але поки що, ми відчуваємо лише «інтерес» з боку поліції – за нами намагаються стежити. Звісно, це може бути й не лише поліція. Через свої джерела я отримав інформацію, що прокурор Сергій Григоров намагається домовитись із місцевим криміналітетом, аби ті почали чинити на нас фізичний тиск.

Вам погрожували?

Ну, в інтернеті регулярно, але серйозних проблем поки що не було. За нашою інформацією кримінал взагалі не хоче плутатись у цю справу. Вони знають, що з нами краще не зв’язуватися, та й просто ця ситуація не чіпає їхніх інтересів. Вони, скажімо так живуть своїм паралельним життям. Але я не виключаю, що ті, кому ми перейшли дорогу, зможуть знайти якогось відморозка чи просто наркозалежного, що наважиться на таке. Тому зараз ми не живемо дома, а винаймаємо квартири. Крім того постійно знаходимось у компанії побратимів по двоє-троє.

Який ваш «рецепт» вирішення цієї проблеми?

Та дуже простий. Нелегальні ігрові заклади – накрити. Причетних притягнути до кримінальної відповідальності.

А що робити із тими хто «легалізувався»?

Використати заокеанський досвід. Гральні заклади потрібно винести за межі великих населених пунктів. Студенти не матимуть такої спокуси, якщо, наприклад, «казино» не стоїть біля них. У нормальних країнах ці заклади приносять шалені кошти у бюджет. У нас лише горе. Люди програють останнє… Закінчують життя самогубством. Це страшно. І це потрібно припиняти. І коли «Нацкорпус» прийде до влади – боротьба з нелегальними ігровими закладами залишиться одним із головних напрямків. І люди нас підтримають. Вже зараз 90% місцевих на нашому боці у даному питанні. Вони приносять нами їжу напої під час блокування, вітаються та дякують на вулицях. Інша справа, що усі ниточки ведуть до Києва…

Загрузка…