У Харкові працює «центр смерті» для тварин

Сьогодні в прес-центрі “Kharkiv Today” представники зоозахисних організацій розповіли про умови утримання домашніх тварин в комунальному підприємстві “Центр поводження з тваринами”.

У Харкові працює "центр смерті" для тварин
фото insidernews

Під час прес-конференції, представники зоозахисних організацій акцентували увагу на основних порушеннях, які, на їхню думку, здійснюються КП “Центр поводження з тваринами”. Як зазначила Наталія Коваленко, депутат Харківської міської ради, підприємство працює за програмою безповоротного вилову, коли 95% тварин, що потрапили до притулку, підлягають усиплянню. Ті 5% тварин, які залишаються, переводять в спеціальну демонстраційну зону, щоб створити видимість успішної діяльності підприємства.

За словами Марини Суркової, віце-президента Асоціації зоозахисних організацій України, “Центр поводження з тваринами” не працює за своїм призначенням.

— Виділені гроші Харківською міською радою були призначені на будівництво саме притулку для тварин. Зараз ми маємо «усипалку», тобто центр масової евтаназії тварин. Через те, що підприємство позиціонує себе як притулок, люди привозять сюди своїх тварин з надією, що для їхніх домашніх улюбленців будуть знайдені нові сім’ї. Проте вони не здогадуються, що тварини будуть вбиті. Так, за даними звіту директора КП “Центру поводження з тваринами”, Ю. Шаповалової, за 2016 з 549 привезених до центру собак, прилаштовано тільки 337, — пояснила Марина Суркова.

Спікери зазначили, що діяльність КП “Центр поводження з тваринами” має корупційну складову.  Це пов’язано з тим, що на утримання тварини з місцевого бюджету виділяються кошти, а саме 705 гривень на кожну собаку. А, оскільки проконтролювати кількість відловлених тварин неможливо, то й важко зрозуміти, скільки дійсно комунальному підприємству потрібно коштів на утримання цих тварин. За словами Марини Суркової, зоозахисними організаціями була внесена пропозиція щодо моніторингу того, скільки тварин потрапляє до притулку, проте їхні пропозиції були відхилені.

За ініціативою Наталії Коваленко, депутата Харківської міської ради, була створена спеціальна профільна робоча група для розробки нової «Програми поводження з домашніми тваринами». В цій Програмі зоозахисники пропонували врахувати рекомендації міжнародних зоозахисних організацій та передбачити регулювання чисельності тварин гуманним методом — ВСВП (вилов, стерилізація, вакцинація та повернення в ареал перебування). Проте представники мерії та КП “Центр поводження з тваринами” відхилили всі пропозиції.

Загрузка…