У Харкові школярі досліджуватимуть історію власного міста

В прес-центрі «Накипіло» презентували проект «Історія моєї громади», який має на меті залучити учнів шкіл до вивчення історії власного міста

В Харкові школярі досліджуватимуть історію власного міста
фото insidernews

Головною метою проекту є дослідження історичного минулого того місця, де проживає конкурсант. Брати участь у проекті можуть тільки команди школярів від 14 до 18 років. Кожен учасник проекту матиме так званого тьютора, який допомагатиме йому в проведенні дослідницької роботи. За словами Андрія Ферта, представника Німецької асоціації народних університетів, такий проект, як «Історія моєї громади» є важливим для України, оскільки він сприяє переосмисленню історії власної держави.

— Чому я вважаю, що сьогодні для України це важливо? Бо зараз наша держава переживає той момент, коли ми масово починаємо переосмислювати наше минуле та замислюватися над ним. І те, як ми це робимо, іноді лякає. Декомунізація, радянське минуле, Друга світова війна – це дуже травматичні події, які відбувалися на нашій території . Тож важливо, аби молоде покоління могло розібратися в тому, що дійсно відбулося, щоб вони не стали жертвами чужої ідеології, — розповів Андрій Ферт.

Як зазначила Олена Жукова, куратор проекту,  чи не головною складовою «Історії моєї громади» є те, що конкурсанти мають надати практичні пропозиції щодо реалізації результатів свого дослідження.

— Коли ми знаходимося на території того чи іншого населеного пункту, селища або навіть великого міста, ми не бачимо його тисячолітню історію. Через це наші міста схожі між собою. Тому історію міст потрібно актуалізувати, підкреслювати та візуалізувати в міському просторі. Ось тоді на допомогу приходять саме такі проекти, як «Історія моєї громади». Оскільки він передбачає не лише проведення історичного дослідження, а й втілення в життя його результатів. І після того, як учні проведуть дослідження міста, в якому вони проживають, та дізнаються маленьку частинку його історії, вони зможуть зробити будь-який проект. Це може бути екскурсія по території громади, туристичний маршрут, ролик чи фільм, — пояснила Олена Жукова.

Початок проекту «Історія моєї громади» відбудеться в кінці грудня або на початку січня. Після чого учасники протягом трьох місяців проводитимуть дослідження, які обов’язково  повинні містити практичну частину. Організатори відберуть найкращі роботи та профінансують ініціативи, запропоновані в дослідженні. Наступний етап конкурсу – власне, реалізація цих ініціатив учасниками та визначення переможців. В якості нагороди – поїздка до осіннього табору в Берліні.

Загрузка…