У Харкові відбудеться XIV Мандрівний фестиваль документального кіно “Docudays UA”

В кінотеатрі «8 ½», з 17 по 26 листопада, пройдуть покази XIV Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини “Docudays UA”. Медіа-партнером Фестивалю є InsiderNews.

У Харкові відбудеться XIV Мандрівний фестиваль документального кіно “Docudays UA”
фото интернет

Для шанувальників документального кіно це унікальна можливість побачити сучасну авторську документалістику. Відкриватиме Фестиваль у Харкові стрічка «Війна химер» (Україна).

Режисерки Анастасія та Марія Старожицькі, 17 листопада, в кінотеатрі «8 ½», о 19.00 разом з героєм фільму «Лавром» особисто представлятимуть фільм харків’янам.

Протягом трьох днів, 18-20 листопада в рамках Фестивалю “Docudays UA” буде презентована добірка найкращих короткометражок.

21 листопада – яскравий повнометражний фільм-спостереження «Ама-Сан» (Португалія, Швейцарія, Японія), Клаудії Варежау, що змальовує повсякдення японських жінок, які без жодних обладунків занурюються в море, полюючи на молюсків. У стрічці ми бачимо не глянцеві образи, звиклі для туристів, а звичайних пірнальниць із маленького рибальського селища.

22 та 23 листопада – панорама української документалістики. Це найочікуваніша програма Фестивалю. Національний конкурс зростає з року в рік – і в якості, і в кількості фільмів. Ми пишаємось тим, що цього року з 29 фільмів, що увійшли до програми Мандрівного фестивалю, 9 знято саме українськими кінематографістами.

24 листопада є нагода подивитися на життя тих, чиї права не регулюються «загальними правами людини». Фільм «Народжені бути вільними», Ґаяне Петросян (Великобританія, Росія), розповідає про глобальну торгівлю китами, дельфінами й моржами – бізнес, сповнений жорстокості та корупції. Цієї весни на Docudays UA-2017 стрічка отримала приз глядацьких симпатій.

25 листопада – «Audience Emancipated: Боротьба за кінотеатр «Емек» – це не лише історія протестів проти знесення історичної будівлі кінотеатру в Стамбулі, а й про боротьбу проти комерціалізації публічного простору й проти того, як його привласнює великий капітал. Пригадаємо, що саме із бажання громадян реалізувати своє «право на місто» розпочалася хвиля протестів по всій Туреччині у 2013 році – з площі Таксім і спротиву вирубці парку Ґезі. Як багато спільного між мешканцями Стамбулу та харків’янами! Адже саме боротьба за кінотеатр «Боммер» у Харкові кілька років тому стала прикладом того, як харківські активісти вибороли право на збереження культурного осередку та історичної будівлі.

26 листопада – особливий день, особливий фільм – «Dixie Land», Романа Бондарчука Латвія, Україна, Німеччина). Дитячий оркестр «Dixieland» виконує марш. Учитель слухає. Здається, щастя триватиме вічно. Але дорослішання – невідворотне. Ця кінострічка про дуже важливі спогади, що залишаються з нами назавжди, коли ми перетинаємо межу між дитинством і…

Але ж Фестиваль – це не тільки кінотеатральні перегляди. Під час мандр “Docudays UA” у Харківській області відбуватиметься безліч інших подій: творчі зустрічі з режисерами і героями кінострічок, круглі столи, інтерактивні лекції, дискусії тощо.

Нагадаємо, покази відбудуться 17-26 листопада в кінотеатрі «8 ½» за адресою — вул. Донець-Захаржевського 6/8. Початок усіх сеансів о 19.00.

 

 

 

Загрузка…