В Україні корупція стає причиною підвищення тарифів

В Україні з січня 2018 року зросли тарифи на електроенергію для промисловості на 8-11%. Про це на своєму сайті повідомляє Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП).

В Україні корупція стає причиною підвищення тарифів
фото интернет

Подорожчання електроенергії у 2018 році для промислових підприємств залежать від регіону та постачальника. Найбільш суттєво ціни на електроенергію підвищилися (більш, ніж на 10%) у Київській, Івано-Франківській, Харківській та Чернівецькій областях. Для Сумської, Луганської, Рівненської та Житомирської областей тарифи зросли найменше.

Нагадаємо, НКРЕКП збільшила прогнозну оптову ринкову ціну на електроенергію у 2018 році на 16,2%. Це пов’язано з підвищенням заробітних плат, інфляцією та девальвацією гривні. Також на зростання оптової ринкової ціни вплинуло подорожчання газу (на 16,7%)та вугілля (на 38,3%), вартість якого визначається відповідно до нової методики розрахунку оптової ринкової ціни на електроенергію, яка буда затверджена НКРЕКП у березні 2016 року. Тепер на ціна вугілля залежить від «вартості вугілля у порту Роттердам плюс вартості його доставки в Україну».

Після затвердження так званої формули «Роттердам +», теплові генерації, такі як ДТЕК Ріната Ахметова та «Центренерго», продають електроенергію дорожче.

Більш того, нова «роттердамська» методика вплинула на ціну єврооблігацій ДТЕК – вони подорожчали на 40%. Раніше, при меншій вартості єврооблігацій ДТЕК, їхньою скупкою займалася компанія ICU, одним із співзасновників якої був колишній міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин. Окрім того, в компанії працював й нинішній голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

У квітні Національне антикорупційне бюро України повідомило про початок досудового розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕКП при затвердженні формули «Роттердам+».

Загрузка…