В Харкові виступили на захист культурної спадщини

фото інтернет

Розробка законопроекту, виступ у Верховній Раді, документальний фільм та співпраця з владою – такими виявилися підсумки проекту «Ctrl+S. Закон на захисті культурної спадщини».

В Харкові розповіли про результати всеукраїнського проекту «Ctrl+S. Закон на захисті культурної спадщини», реалізація якого почалася ще у вересні 2017 року. Мета проекту – підготовка змін до чинного законодавства для збереження архітектурних та історичних пам’яток України. Команда «Ctrl+S» підійшла до вирішення цієї проблеми комплексно. В першу чергу, юристи та фахівці проекту проаналізували відповідну нормативно-правову базу, щоб виявити її «слабкі місця». Адже саме недосконале законодавство створює підґрунтя для корупційних схем в сфері захисту культурної спадщини. Як результат, архітектурні пам’ятки України знищуються.

-Ми, переважно, звертали увагу на моменти, які створюють корупційні ризики. Це відсутність якихось процедур, відсутність чіткого розмежування повноважень органів державної влади тощо, — розповідає юристка проекту Олена Копіна. – При цьому ми вивчили близько 80 нормативно-правових актів, які так чи інакше стосуються сфери охорони культурної спадщини. Ми докладно розібрали близько 15 найбільш «гарячих» справ по всім областям України – виділили, що в них було спільного та обрали над якими саме статтями працювати.

Після цього юристи проекту розробили пропозиції щодо внесення змін до деяких законів України. Прийняття такого законопроекту має удосконалити правову базу України в сфері охорони культурної спадщини, а також зменшить корупційні ризики. З цими пропозиціями 18 квітня 2018 року на парламентських слуханнях у Верховній Раді виступила керівниця проекту «Ctrl+S» Олена Рофе-Бекетова.

-Зараз законопроект знаходиться на розгляді в Комітеті з питань культури і духовності. Точніше не в самому Комітеті, а в юристів. І ми зараз допрацьовуємо деякі питання та робимо уточнення. Я, чесно кажучи, досить позитивно дивлюсь на перспективу того, що будуть відбуватися й наступні кроки, — зазначила Олена Рофе-Бекетова.

фото інтернет

Окрім розробки пропозицій, в рамках проекту створений документальний фільм «Зберегти не можна зруйнувати». Його зйомки проходили в Києві, Дніпрі, Полтаві, Одесі, Львові, Ужгороді, Запоріжжі, Івано-Франківську та Харкові. У фільмі експерти, активісти та представники влади розповідають про головні проблеми, які існують в сфері охорони культурних пам’яток. Команда проекту «Ctrl+S» об’їхала 9 міст України, де відбулася презентація стрічки та її обговорення. Також фільм показали в ефірі телеканалу «24».

-Дуже часто покази фільму закінчувалися питанням: «А що робити далі?». Так, ми торкнулися такої теми. Так, це багатьох хвилює. Але що робити? І відповіддю на це питання служать два пункти. По-перше, в рамках проекту розроблена пам’ятка мешканцю міста – «Що робити, якщо пам’ятку культури знищують», — розповіла О.Рофе-Бекетова. – По-друге, ми домовились з двома структурними підрозділами Харківської обласної адміністрації (це Управління культури і туризму та Департамент містобудування та архітектури) про те, щоб громадські інспектори проводили контроль не тільки за пам’ятками історії, але й за архітектурними пам’ятниками.

Також вже стартував набір до команди громадських інспекторів. Долучитися можуть всі охочі.

Проект «Закон на захисті культурної спадщини України» представлений БО «Благодійний фонд «Харків з тобою» в рамках «Програми сприяння громадської активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізується Pact в Україні.

Загрузка…