В Харкові виявлені головні корупціонери

Сьогодні в медіа-центрі «Накипіло» розповіли про головних корупціонерів Харківщини, які були виявлені під час дослідження.

В Харкові виявлені головні корупціонери
фото insidernews

Харківським антикорупційним центром спільно з Громадським люстраційним комітетом був проведений аналіз декількох тисяч декларацій державних посадовців Харківського регіону. Як зазначив Володимир Рисенко, юрист громадської організації «Харківський антикорупційний центр», серед цієї кількості декларацій, за приблизно п’ятдесятьма, були складені заяви до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Головна вимога до органу — провести повноцінну перевірку таких декларацій.

— Якщо аналізувати статистику, то відповідальність, підзвітність чиновників знаходиться на низькому рівні. Ми написали заяви по 50-ти посадовцям в НАЗК про повну перевірку їхніх декларацій.  Було прийнято рішення, згідно з яким повномасштабна перевірка декларацій буде проведена тільки по відношенню до 10 посадовців. Хоча таких випадків значно більше. Наприклад, суддя господарського суду Харківської області є засновником фірми в Словаччині, яку не вказує в своїй декларації. Другий випадок пов’язаний з депутатом обласної ради – Анатолієм Русецьким, який зазначив у декларації про суттєві зміни, а саме придбання автомобіля вартістю 3 млн. гривень, тільки через два місяці, тобто зі значним перевищенням строків. При цьому НАЗК взагалі не звертає уваги, що кошти для придбання такого автомобілю, згідно декларації депутата, відсутні. Сам А. Русецький на суді пояснив затримку тим, що в нього протягом двох місяців був відсутній інтернет. Суд з ним погодився і не став притягати порушника до відповідальності, — розповів Володимир Рисенко.

Також досить часто посадовці не вказують житло, в якому проживають, що є прямим порушенням законодавства. В ході прес-конференції спікери звернули увагу на бездіяльність Національного агентства з питань запобігання корупції. При цьому вони наголошують на тому, що робота цього органу має формальний характер, а реальна перевірка й контроль статків посадовців не проводиться.

—  Для загального розуміння того, наскільки серйозна та критична ця проблема скажу наступне. Ви знаєте, що Україна очікує на фінансову допомогу від Європейського союзу, і останній транш очікується в грудні цього року. Одним із критеріїв отримання фінансування є виконання низки умов, які стосуються антикорупційної реформи – це незалежність НАЗК та кількість перевірених декларацій, а також кількість висунутих підозр на підставі результатів таких перевірок. На сьогодні Україна ці зобов’язання не виконала. Фактично це означає, що Україна не отримає транш  до того моменту, поки не виконає всі вимоги ЄС відносно антикорупційної реформи.  А саботаж, що відбувається сьогодні в країні, призведе до того, що Україна залишиться і з корупцією, і без грошей, — пояснила Олександра Дрік, голова ради ГО «Громадський люстраційний комітет».

В рамках проведеного дослідження не всі українські посадовці підлягають перевіркам. Вони мають відповідати певним критеріям, а саме: перебувати на державній службі, володіти значними статками, мати багато родичів, що володіють майном, придбання якого вони не можуть підтвердити своїми доходами.

Загрузка…