Відкрита влада: пропозиції харківських активістів

Сьогодні в «Накипіло» презентували головні зміни до регламенту Харківської міської ради, які дозволять зробити її більш відкритою для людей.

Відкрита влада: пропозиції харківських активістів
фото insidernews

Головною метою запропонованих змін до регламенту є розширення доступу до міської ради. Це означає право кожного громадянина України відвідувати засідання владного колегіального органу. Такі нововведення ініційовані Харківською Реформаторською Коаліцією (ХРК), що складається з 16 громадських організацій. Так, в червні 2017 року члени ХРК не змогли потрапити на чергову сесію міськради, хоча таке право надається кожному члену територіальної громади міста відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування». Єдиним аргументом влади на користь таких дій було те, що сесійна зала не має вільних місць для громадян. Хоча їхня наявність є обов’язковою та гарантована законодавством України. Саме така ситуація викликала необхідність внесення змін до регламенту міської ради.

— Ми повинні мати чіткі та прозорі правила, за якими ми реалізуємо свої права, і тому цей регламент, який діє у міськраді, необхідно удосконалити та зробити кращим. Тому що ми прекрасно розуміємо, що регламент і голос регламенту міськради не може бути вищим за голос закону України, — зазначила Олександра Щукіна, голова секретаріату Харківської Реформаторської Коаліції.

Так, Харківською Реформаторською Коаліцією вже направлений лист до голови міської ради з вимогою вирішити це питання та включити представника Коаліції до спеціально створеної робочої групи. Також подібне звернення було спрямоване до всіх політичних фракцій міської ради.

В першу чергу, ініційовані зміни до регламенту передбачають заміну у всіх статтях терміну «члени територіальних громад» на «громадяни України», що розширює коло тих, хто має право на доступ до міськради. По-друге, згідно нового регламенту, людині для того, щоб потрапити до сесійної зали, потрібно мати при собі тільки паспорт. Раніше обов’язковою умовою була не лише наявність паспорту, але й прописки міста Харкова. Окрім того, нові положення регламенту включають: наявність гарантованих місць для громадськості в сесійній залі, конкретну процедуру вільного доступу громадянина до засідань міської ради, її комісій, а також будівлі в цілому.

Нагадаємо, 21 червня 2017 року представники громади міста Харкова та деяких депутатів місцевої ради не допустили на пленарне засідання. За ініціативи Ігоря Черняка від партії «Самопоміч» відкрито кримінальне провадження та ведеться розслідування цієї справи.

Загрузка…