ВР подовжила дерибан української землі ще на рік…

За всі роки в умовах суперечливості і колізійності українських законів бюрократи на місцях винайшли тисячі різних способів отримувати і роздавати земельні ділянки у власність чи користування. Не за «дурно», звичайно.

фото insidernews

Подовживши заборону на купівлю-продаж землі Верховна Рада України проявила себе ще раз, як джерело і пособник корупції в Україні. За законопроект 5123-1 6 жовтня проголосувало 297 депутатів. Ініціаторами цього закону стали Ляшко О., Бурбак М., Москленко Я., Березюк О., Гринів І.

Нагадаємо, що мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення п. 14 розділу  X  «Перехідних  положень»  Земельного кодексу України передбачалось до 2017 року. Цим же законом заборона подовжена ще на один рік до 2018 року.

Проте, як зазначив Голова Українського товариства економічних свобод Мар’ян Заблоцький, «… ця дата немає жодного значення, адже мораторій є безстроковим. Земельний Кодекс чітко каже, що мораторій діє: «до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2018 року». А що це означає? Це означає те, що поки не буде прийнятий інший закон, який буде регулювати обіг земель сільськогосподарського призначення, ніякої легальної купівлі-продажу не буде, а буде продовжуватись звичайний дерибан української землі. Не слід дивуватись, що прийняття такого закону саботується і буде свідомо саботуватись у подальшому. Верховна Рада вже брала зобов’язання представити цей закон до 1 березня 2016 року. То ж розраховувати на те, що і в 2018 році заборона буде знята сподіватись не варто. До цього часу не проведена і інвентаризація земель. Тобто, ніхто може сказати точно кому і скільки вже зараз належить земля в Україні.

Кому це вигідно?  Повторюю, за всі роки в умовах суперечливості і колізійності українських законів бюрократи на місцях винайшли тисячі різних способів отримувати і роздавати земельні ділянки у власність чи користування. Про це свідчать шалені хабарі, які беруть посадові особи за виділення земельних ділянок у користування на певний строк. Не було б переспективи володіння, ніхто б такі хабарі не давав. І дають такі величезні для пересічного українця хабарі не тому, що збираються землю використовувати за призначенням, а тому, щоб у подальшому нею заволодіти і перепродати.

То ж які наслідки від цього закону? Посадові особи як брали хабарі, так і будуть брати. Корупція як процвітала, так і буде процвітати, а бюджети місцевого рівня і державний бюджет не будуть отримувати кошти для утрмання соціальної сфери та розвитку. Враховуючи величезні кошти, які будуть продовжувати обертатись в цій сфері, тіньова економіка не зменшиться.

 

 

 

 

Загрузка…