Харківські авіатори. Місія: виживання

Харківське державне авіаційне виробниче підприємство намагається відродитися після років забуття

Харківські авіатори. Міссія: виживання
фото Internet

Розгрібати «Авгієві конюшні» української економіки — справа не те щоб не вдячна, а й небезпечна. Особливо, якщо справа стосується великих державних підприємств. Та кількість фінансового посліду, що накопичилась в них, може поглинути не те що Геракла, а й усіх давньогрецьких богів за раз. Подібною «конюшнею» для нового керівництва стали космічні борги та майже знищена інфраструктура ХДАВП. За цією складною абревіатурою стоїть Харківське державне авіаційне виробниче підприємство. У кращі роки наші авіатори випускали в небо до 74 машин у рік. Та останні 10 -15 років підприємство майже припинило свою роботу, натомість набрало боргів на 3.2 млрд. гривень перед кредиторами та 150 млн. заборгованості по заробітній платні працівникам (деяким з 2009 року!). Борги на суму 35 млн. — за енергоносії виглядають досить мляво на цьому фоні. Завод знаходиться у стані банкрутства. У березні на завод прийшла «нова команда». Це, сумнівне для українців поняття, у даному випадку означало прихід нового керівництва – новим директором підприємства став Олександр Кривоконь. На прес-конференції у медіа- центрі «SQ» він спробував розвіяти сумніви.

Зі слів Олександра, підприємство ставить зараз просту мету: вижити. Бо контрактів майже немає. Вірніше вони є (дістались «у спадок» від попереднього керівництва), але лише на папері. «Липові» контракти створювались для звітності, як, наприклад, домовленість із Китаєм на постачу 10 літаків АН 140. Насправді жодної «пташки» до КНР ніхто й не думав відправляти.

—          Зараз в нас є два контракти на постачу літаків. Один — з Національною Гвардією Казахстану, інший – з Єгиптом. Якщо все буде добре, то ми зможемо розраховувати на нові замовлення з цих країн. Я думаю так і буде, — переконаний Олександр Кривоконь, та додає — нами зацікавився потужний профільний інвестор з США. У нас є всі можливості, щоб до 2026 року (згідно з попереднім планом), відновити нормальне виробництво літаків. Та поки що доведеться зосередитись на навчальних програмах для техперсоналу на базі нашого підприємства та на обслуговуванні техніки. Повторюю, наша задача вижити. У нас є технології, залишились певні потужності. Ми можемо перепрофілювати частину виробництва на «не авіаційні» напрямки, — говорить директор ХДАВП.

Авіатори «продавили» до ВР два законопроекти, що дозволять провести реструктуризацію боргу та забезпечать державну підтримку підприємству. Також було частково погашено заборгованість перед робітниками. А «Харківобленерго» (не дивлячись на власну непросту ситуацію) вже провели реструктуризацію боргу на дуже вигідних умовах.

Керівництво ХДАВП підкреслює всебічну підтримку обласної влади. Вони навіть визнають, що без особистого сприяння губернатора, Юлії Світличної, підприємству довелося б значно важче переживати цей непростий час.

 

Загрузка…