Як зміниться освіта Харківщини у 2018 році

В прес-центрі «Status Quo» розповіли про зміни в сфері освіти, які відбудуться в Харківській області у 2018 році.

фото InsiderNews

Харківську область чекає реформування системи освіти, починаючи від дитячих садків, закінчуючи вищими навчальними закладами. За словами директора Департаменту науки та освіти ХОДА Лариси Карпової, згідно плану на 2018 рік, в Харківській області буде відкрито 26 закладів дошкільної освіти та 19 нових опорних шкіл.

— Якщо за підсумками роботи у 2017 році в області відкрито 18 закладів дошкільної освіти та 53 додаткових групи, то у 2018 в наших планах відкриття 26 закладів дошкільної освіти та 21 групи, тобто буде створено більше, ніж 1 тисяча 664 додаткових місць, — розповіла Лариса Карпова. – Також продовжується робота щодо впровадження нової моделі організації освіти – так звані опорні школи. Це дозволить створити, перш за все, додаткові умови для надання якісних освітніх послуг учням сільської місцевості за рахунок концентрації ресурсів. У 2018 році передбачено створення 19 нових опорних шкіл.

Одним з пріоритетних напрямків роботи департаменту науки та освіти стане впровадження концепції «Нова Українська Школа». Відповідно до цієї концепції, ті діти, які підуть до школи 1 вересня 2018 року, навчатимуться за 12 річною програмою. Окрім того, за словами Л.Карпової, саме з цього періоду українські школи починають працювати за новим державним стандартом.

-Це означає, що кожна школа самостійно обиратиме та ухвалюватиме освітню програму, затверджуватиме навчальний план, — пояснила спікер.

Концепція «Нової Української Школи» передбачає також й перекваліфікацію вчителів початкових класів. Також перепідготовку мають пройти заступники директорів з початкової освіти та вчителі початкових класів з таких предметів, як іноземна мова, фізична культура та мистецтво. Перекваліфікація проходитиме на базі закладів післядипломної освіти. В Харкові – це комунальний вищий навчальний заклад «Харківська академій неперервної освіти».

-Для того, щоб розпочати навчання з 1 вересня, за новим державним стандартом необхідно підготувати всіх педагогів, які мають до цього відношення. Модель підготовки наступна: спочатку навчаються тренери з числа кращих педагогів, заступників директорів з навчальної роботи, методистів. Сьогодні кожен район Харківської області вже запропонував по декілька таких осіб . Ми вже розпочали роботу з їхньої підготовки і у нас є п’ять груп, — пояснила Любов Покроєва, ректор комунального вищого навчального закладу «Харківська академія неперервної освіти».

Підготовка тренерів проходить з відривом від робочого місця. Потім ці тренери вже в школах розпочинають навчання всіх інших педагогів у вільний від навчального процесу час. Така модель обрана, аби не відволікати більшу частину вчителів від їхньої роботи.

Загрузка…