До Харкова завітала українська поетеса Маріанна Кіяновська

Вчора в прес-центрі «InPress» відбулася зустріч з відомою українською поетесою, перекладачкою та літературознавцем – Маріанною Кіяновською.

До Харкова завітала українська поетеса Маріанна Кіяновська
фото insidernews

Головною метою поетеси була презентація її нової збірки віршів «Бабин Яр. Голосами». Книга присвячена трагічним подіям, що відбулися в Бабиному Яру під час Другої світової війни. За словами Маріанни Кіяновської, вона не вивчала та не досліджувала цю тему, а самі вірші були написані мимовільно.

— Я ці вірші написала з голови. В мене взагалі не існувало знань та досвіду для створення цієї книжки, вона написалася сама. Одного разу я звернулася до літературного критика, свого друга – Юрія Володарського з питанням: «що таке євбаз?». Він відповів, що це привокзальний єврейський ринок в Києві. До цього мені було невідомо визначення «євбаз», але у віршах ця назва кілька разів повторюється…  Для мене ця книга, у певному сенсі, є абсолютним подивом, бо якщо б я вибирала про що писати, про що я справді знаю – це була б тема Волинської трагедії. Я знаю багато про Волинь, а про Бабин Яр я нічого не знала, — розказала Маріанна Кіяновська.

Окрім своєї авторської збірки віршів, поетеса розказала про книгу «Довгі часи», яку Маріанна переклала українською мовою з російської. Автором балади є письменник з Донецька – Володимир Рафєєнко.

— Ця книжка про Донбас . Прототипом Донецька є місто Z, про яке йде мова в книзі. Багато людей, з якими я спілкувалася, кажуть, що після прочитання «Довгих часів» В. Рафєєнка, їм відкрилися певні причини того, що сьогодні відбувається в Донецьку. В. Рафєєнко написав, що за своїм жанром книга — міська балада, сам він «Довгі часи» називає казкою для дорослих. Через метафори, які застосовані в книзі, деякі речі починаєш розуміти в особливий спосіб, вони сприймаються іншими рівнями нашої підсвідомості. Ця книга дає відповіді на певні питання, — сказала поетеса.

Зараз перекладена Маріанною Кіяновською книга «Довгі часи» В.Рафєєнка номінована на Шевченківську премію, а також Книгу року за версією BBC.

 

Загрузка…