Мінмолодьспорт: від кого в Україні треба захищати патріотів?

Запланована на ІІІ декаду квітня місяця Всеукраїнська акція, спрямована на збільшення чисельності молоді, що готова до виконання обов’язку із захисту незалежності та територіальної цілісності України, „Захист патріотів України – Харків” пройшла непомітно... Вірніше – ніяк... А може таємно від ворожих очей?

фото архив Insidernews

В кінці минулого року Кабінет міністрів України видав Розпорядження №898-р. за підписом Прем’єр міністра Володимира Гройсмана „Про затвердження плану заходів щодо національно-патріотичного виховання молоді на 2017 рік. Документом передбачено:

— удосконалення нормативно-правової бази у сфері національно-патріотичного виховання;

— проведення міжнародних та всеукраїнських освітньо-виховних, інформаційно-просвітницьких, культурологічних заходів (семінарів, тренінгів, круглих столів, конференцій, форумів, конкурсів, фестивалів, ігор, наметових таборів, походів, зборів-походів, дебатів тощо);

— розроблення та розміщення в ЗМІ та Iнтернеті інформаційних і методичних матеріалів, соціальних фільмів, роликів, соціальної реклами національно-патріотичного спрямування;

— проведення експертно-аналітичного дослідження щодо формування стандартів національно-патріотичного виховання.

П.2 Плану, крім іншого, передбачено „збільшення чисельності молоді, що готова до виконання обов’язку із захисту незалежності та територіальної цілісності України, у тому числі шляхом популяризації стандартів НАТО”, а також „поширення правдивої інформації про обставини збройної агресії Російської Федерації проти України”. Власне на ці два напрямки Плану ми й хотіли б звернути увагу. Загалом Планом визначено чотирнадцять напрямків діяльності та для досягнення бажаного результату, передбачає налагодження співпраці між органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадськими об’єднаннями з питань національно-патріотичного виховання.

Відповідальними за виконання плану Розпорядження визначило ряд міністерств: Мінмолодьспорт, Міністерство освіти й науки, Міністерство інформаційної політики, Міноборони, Мінсоцполітики, Мінкультури, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, обласні та Київська міська держадміністрації.

Як нам розумілось, вже із січня-лютого поточного року повинна була б проводитись робота з імплементації зазначеного плану. В усякому разі було очікування гласності щодо виконання цього плану. Проте, для пересічного громадянина якоїсь активності в цьому напрямку не спостерігалось. Вдалось знайти лише інформацію про те, що 13 січня 2017 року на базі Науково-методичного педагогічного центру Харківської міської ради відбулося засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді Департаменту освіти ХМР, на якому члени ради обговорили План заходів національно-патріотичного виховання молоді на 2017 рік. Які рішення прийняті, на сьогодні нам невідомо, оскільки школи Харкова – це комунальні установи й вони функціонують паралельно державним.

Тому Коордрада Харківського Євромайдану поцікавилась, а як саме в Харківській області проходить процес виконання Плану Департаментом науки й освіти Харківської ОДА. Враховуючи те, що Харківська область межує кордоном з окупантом, Російською Федерацією, та терористичними організаціями ДНР/ЛНР в ОРДЛО, яких спонсорує та ж Російська Федерація, то наш запит був обмежений двома напрямками, які на нашу думку повинні в умовах війни бути пріоритетними та які передбачені Планом, а саме: збільшення чисельності молоді, що готова до виконання обов’язку із захисту незалежності та територіальної цілісності України, у тому числі шляхом популяризація стандартів НАТО та щодо шляхів поширення правдивої інформації про обставини збройної агресії Російської Федерації проти України. Також поцікавились, якими наочними засобами (плакати, стенди, тощо) та вербальними методами дана робота проводиться; який відсоток навчальних закладів вже забезпечений плакатами, стендами із зазначених питань, що передбачені планом; наскільки план вже виконується. Запит направили в кінці лютого, то ж вважали, що робота з молоддю в зазначених напрямках вже проводиться.

Вже 3 березня своїм № 01-33/286 відповідь надійшла. Як було повідомлено, Управлінням у справах молоді та спорту Харківської ОДА проведено роботу з представниками громадських організацій з метою долучення їх до проведення у 2017 році на території Харківської області. За результатами проведеної роботи до Міністерства молоді та спорту України направлено чотири проекти, а саме:

— „Всеукраїнський патріотичний вишкіл-гра „Козак-Квест” (головний партнер – ГО „Братство Козацького Бойового звичаю „Спас”);

— „Школа підготовки тренерів-вихователів з організації національно-патріотичних та військово-спортивних ігор для молоді” (головний партнер – ГО „Адаптаційний центр”);

— Всеукраїнська акція „Захист патріотів України. Харків” (головний партнер „Спілка Української молоді в Україні”);

— Всеукраїнська акція „ Покрова Героїв” (головний партнер – Міністерство молоді та спорту України).

Проте, в цій відповіді ми очікували отримати інформацію про реалізацію Плану в навчальних закладах, де сконцентрована молодь та є необхідність проводити більш активно національно-патріотичне виховання зважаючи на проросійські настрої серед вчителів і викладачів навчальних закладів Харкова. В усякому разі, сподівались, що умисне замовчування факту агресії Російської Федерації проти України буде припинено. Проте, як нам було повідомлено, „Управлінням у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації нормативні документи щодо реалізації заходів з національно-патріотичного виховання дітей та молоді у навчальних закладах не розроблялися”. Ось так… Просто і невимушено…

На наш запит до Кабінету Міністрів України, Міністерство молоді й спорту України відповіло, що „розробником проекту розпорядження Кабінету Міністрів №898 є Міністерство Молоді та спорту”. У свою чергу, Мінмолодьспорт наказом від 22.03.2017 року №1183 затвердило календарний план заходів щодо національно-патріотичного виховання молоді на 2017 рік.

Для виконання плану виділено 10 млн грн.

Вивчаючи названий Календарний план, ми зі здивуванням знайшли, що на третю декаду квітня місяця запланована Всеукраїнська акція, спрямована на збільшення чисельності молоді, що готова до виконання обов’язку із захисту незалежності та територіальної цілісності України під назвою „Захист патріотів України – Харків” та на цей захід виділено 145 тис грн бюджетних коштів. Оскільки квітень вже наступив, а про цю акцію навіть зацікавлені особи не мали жодної інформації, 9.04.2017 року нами до Управління у справах молоді та спорту Харківської ОДА було подано запит з проханням надати інформацію щодо ходу проведення акції. У своєму запиті ми поцікавились щодо конкретних заходів, які плануються в цей період та про місце їх проведення, про розподіл сум, виділених на цю акцію, чи передбачається на заходах якісь дії з популяризації стандартів НАТО. Також, нас здивувала і назва акції: „Захист патріотів України – Харків”. То ж також задали питання: „Від кого треба захищати патріотів України в Україні”?

У своїй відповіді від 12 квітня 2017 № 01-33/764 Управління у справах молоді та спорту Харківської ОДА повідомило нас, що у квітні місяці реалізується проект „Захист патріотів України. Харків” Громадською організацією „Спілка Української молоді в Україні”.  Даний проект має на меті проведення заходів спрямованих на:

„- оволодіння основними принципами й навичками необхідними для оцінки й надання медичної допомоги в екстремальних умовах до моменту прибуття професійної медичної допомоги;

— засвоєння молоді базових понять про будову тіла людини та роботу органів та систем;

— вивчення основ тактичної медицини;

— підготовка молоді до надання першої до-медичної допомоги;

— набуття стійких навичок надання само- та взаємо- допомоги;

— формування у молодого покоління національно-патріотичної свідомості;

— збільшення чисельності молоді, готової до виконання обов’язку із захисту незалежності та територіальної цілісності України;

— збільшення кількості заходів із вшанування героїв боротьби українського народу за незалежність і територіальну цілісність держави”.

Все виглядає начебто позитивно, але знову ж таки виникають питання: що то за „партнери” та ще й „головні”? Пошук в інтернеті показав, що це патріотичні організації, які сформували певні колективи патріотично налаштованих дітей, яких не треба в чомусь переконувати. Проте, широкому загалу молоді, про ці громадські організації мало кому відомо. Як показало опитування молоді на вулицях Харкова, про акцію „Захист патріотів України – Харків” жоден з опитуваних не чув. А на питання: „Від кого треба захищати патріотів України в Україні”, взагалі спочатку впадали у ступор, а вже потім починали гадати „ від кого”…

На телефонні запити до ряду навчальних закладів профтехосвіти й вищих навчальних закладів, їх керівники або особи, які відповідають за виховну роботу в цих установах, відповідали, що або вони вперше чують про цю акцію, або ухилялись від прямої відповіді.

Коордрада Харківського Євромайдану постійно займається спостереженням за процесом національно-патріотичного виховання в навчальних закладах. Якщо в системі загальної середньої та дошкільної освіти робота з національно-патріотичного виховання проводиться, наприклад, введено в програму додатковий параграф з предмета „Історія України”, викладається такий предмет, як „Захист Вітчизни”, де все ж хоча б якось подається правдива інформація про збройну агресію Російської Федерації, то в системі профтехосвіти й вищих навчальних закладах ціленаправленої й всеохопної роботи не проводиться. Різні семінари, круглі столи, конференції, форуми, наметові табори, дебати тощо, знову ж таки залучає й об’єднує лише патріотично налаштовану молодь, а основна маса молоді залишається поза увагою і є вразливою для інформаційних атак ворога.

То ж на що направлені „потуги” Мінмолодьспорту? Всього лише на підтримку тих проектів, які вже існують, і які проводяться громадськими організаціями, про які ніхто не знає. А яка користь від цих проектів, якщо вони не мають на меті збільшення чисельності молоді, що готова до виконання обов’язку із захисту незалежності та територіальної цілісності України

З цим міністерством активісти Харківського Євромайдану вже стикались в 2015 році, коли міністерство Мінсолодьспорт на виконання затвердженої Указом Президента України №580/2015 від 13 жовтня 2015 року «Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016 — 2020 роки» розробляло різні плани та проекти щодо національно-патріотичного виховання молоді. Тоді було виявлено, що в цих проектах жодним чином не обумовлено подання правдивої інформації про збройну агресію Російської Федерації проти України. (http://www.dsmsu.gov.ua/media/2015/12/30/28/pkmu_pvm.pdf) (http://dsmsu.gov.ua/media/2015/12/25/16/prkmu_p.pdf).  В проектах не знайшли відображення жодна із постанов Верховної Ради України щодо збройної агресії та окупації територій України. Тоді ж, обговоривши на коордраді Харкіського Євромайдану зазначені проекти, прийшли до висновку, що в такому вигляді ці документи не можуть бути затверджені. Тому звернулись до ряду вищих урядових органів та депутатів Верховної Ради України з вимогою їх не затверджувати та повернути на доопрацювання міністерству Молоді й спорту. На звернення відреагували та ті документи не були затверджені. Зараз ми маємо інший документ, а саме План, де враховані ті зауваження, які були викладені минулого року, але тепер інша проблема. Їх виконання. Якщо Мінмолодьспорт планує якісь акції за бюджетні кошти, під якимись незрозумілими та підозрілими назвами, як-то „Захист патріотів України – Харків”, робить це приховано, без розголосу і залучення молоді, то виникають нові питання. Які мотиви?

Розпорядження КМ України №898 передбачає і такий момент, як налагодження співпраці між органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадськими об’єднаннями з питань національно-патріотичного виховання.  Тому слід вітати рішення голови Харківської ОДА Юлії Світличної про створення координаційної ради з питань націонал-патріотичного виховання. Як планується, організація вивчатиме проблемні питання, що пов’язані з реалізацією державної політики у сфері національно-патріотичного виховання на території Харківської області. Рада також надаватиме пропозиції щодо удосконалення роботи з громадянсько-патріотичного, військово-патріотичного, духовно-морального та військово-спортивного виховання. Одне лише побоювання є, що в раду увійдуть ті ж самі люди, які три роки війни просто саботували цей процес і будуть це робити і далі під різними приводами.

Можливо, що зі створенням координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання вдасться щось змінити, впливати на процес та зробити його доступним для всієї молоді. Загальна кількість молоді в Харківській області майже вісімсот тисяч. В одному лише Харкові мешкає майже півмільйона молодих людей у віці від 15 до 35 років. Проте, станом на 29 квітня, тобто, на кінець третьої декади місяця, на яку Мінмолодьспорт запланував акцію „Захист патріотів України – Харків”, про цю акцію не знає ніхто. Ніхто не знає і те, від кого в Україні треба захищати патріотів. А, відповідно, і мета акції — збільшення чисельності молоді, що готова до виконання обов’язку із захисту незалежності та територіальної цілісності України, не буде досягнута. Та і як можна досягнути цю мету, якщо до неї не залучена учнівська і студентська молодь? Не просто не залучена, а й навіть не має уявлення про її існування. Просто „мєждусабойчік” якийсь… Імітація діяльності?

Андрій Безуглий

Загрузка…