2-й том судової справи: моральні тортури над потерпілими

Немишлянський районний суд м. Харкова дослідив перший том справи і приступив до дослідження другого тому справи щодо терористичного акту під час ходи активістів Харківського Євромайдану 22 лютого 2015 року

фото Инсайдерньюс

Після того, як у зв’язку із заміною одного із суддів колегії, яка розглядає справу, один із підсудних заявив про необхідність слухання справи з початку.

Суд 26 квітня розпочав слухати справу з першого тому справи, який і було досліджено. Після перерви, 10 травня, суд продовжив слухання і приступив до дослідження другого тому справи.

Як це вже і повелось за два роки судового розгляду, захист і підсудні знову продовжують застосовувати тактику максимального затягування справи та нагнітання напруги в залі суду.

Спочатку один із адвокатів, побачивши в залі суду людину в камуфляжній формі, зажадав від суду встановлення особистості цієї особи, вважаючи, що ця особа може дати свідчення по справі. Потім один із підсудних зробив заяву, що йому в СІЗО не створюють умови для ознайомлення зі справою, хоча цим повинні займатись їх захисники, про що і зауважив суд.

Згодом, суд зміг нарешті дійти до вивчення документів другого тому справи, а це протоколи огляду місця злочину, де є детальний опис загиблих і їх пошкоджень. Пошкодження були спричинені вибухом закладеної міни, речей загиблих, суд запитав думку учасників: чи слід зачитувати всі подробиці цих протоколів зважаючи на те, що в залі знаходяться рідні загиблих і їм буде нелегко вислуховувати ті сухі протокольні описи. А підсудні затребували оголошувати документи в повному обсязі.

Також цей том містить зібрані слідством відео з місця події, які містили зображення загиблих, перегляд яких також був нелегким випробовуванням для рідних загиблих, які були присутні в залі суду.

Все це виглядало цинічно і не по-людському. Особливо, у відношенні дружини загиблого, Ігоря Толмачева, адже якраз в цей день був день його народження. В результаті, після зачитки протоколів огляду, дружина загиблого не витримала і пішла із залу. А з іншою потерпілою, яка втратила свого брата, після перегляду відео, сталася істерика.

Найбільш цинічним і явним у намірі затягувати справу з боку підсудних і захисту було те, що при перегляді півторагодинного відео, де всього лише три хвилини мають якесь значення для справи, підсудні наполягали на повному перегляді доказу.  Але саме цей відеозапис не доводить і не спростовує вину підсудних. Це відео вже було переглянуте не тільки в судовому засіданні раніше, а в копіях, замовленних захисниками підсудних і давно отримані ними. При самому ж перегляді, підсудні не надто переймались змістом відео і вивчали якісь свої папери.

Цікаво те, що на всіх цих судових засіданнях були присутні представники спеціальної Моніторингової місії ОБСЄ та члени Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. Звичайно, що вони свою думку щодо однобокості українського законодавства висловлювати вголос не можуть, але у своїх звітах повинні відображати недоліки українського законодавства, які в даному судовому розгляді особливо наочно проявляються, коли потерпілі страждають не тільки від втрати близьких і рідних від злочину, а й від зловживання правом сторони захисту, як це має місце в цьому випадку.

Потерпілі, які втратили близьких собі людей, за таких умов виглядають безпорадними, а сам судовий процес для них стає ще одним психічним і моральним випробовуваням.

То ж через поведінку захисту і підсудних суду вдалось дослідити лише частину другого тому справи, а тому в судовому засіданні була оголошена перерва до 11 години, 17 травня 2017 року.

Нагадаємо, що суд Немишлянського району міста Харкова розглядає справу за звинуваченням  В. Дворнікова, С. Башликова і В. Тетюцького в здійсненні терористичного акту, 22 лютого 2015, під час ходи активістів Харківського Євромайдану і внаслідок якого від дії протипіхотної міни загинуло чотири людини, в тому числі два підлітки, та було травмовано 9 осіб.

Загрузка…