Держава залякує нас злочинністю

Про це вчора на лекції у коворкінгу «Спалах» розповіла кримінолог Ганна Маляр

фото интернет

Ганну Маляр було запрошено до Харкова «Фондом місцевої демократії». Вона —  викладач школи суддів та юрист Майдану. Ганн вважається одним з кращих кримінологів, тобто вчених, що вивчають кримінал в Україні. На лекцію прийшло несподівано багато людей. Студенти ВИШів, просто цікаві люди та правоохоронці. Серед останніх було біля десятку патрульних. І чи прийшли вони самі, чи їм «порекомендувало» відвідати лекцію керівництво, — було важко зрозуміти

Держава дурить нас. І не лише наша. Усі держави світу навмисне завищують показники злочинності. А знаєте навіщо? Держава як інститут вже своє майже віджила. На зміну владі держави прийде влада корпорацій. Тому держава усіляко підкреслює свою значущість – правоохоронна система — це напевне єдина її беззаперечна монополія, — говорить Ганна Маляр.

Лекція була наповнена цікавими фактами про кримінал. Наведемо декілька з них:

1.Кількість скоєних злочинів ніколи не залежить від зміни законодавства.

2.У Скандинавських країнах після введення інноваційних правоохоронних програм суттєво зменшилась кількість вбивств. Але на той самий відсоток зросла кількість самогубств.

3.У США втричі вищий рівень злочинності, ніж в Україні.

4.Владі США вдалося зменшити рівень злочинності удвічі за 10 років (1994-2004). Одна з головних умов цього успіху — зменшення вмісту свинцю у побуті американців. Свинцеві випри пробуджують агресію.

4.Середньостатистичний злочинець – молодий чоловік віком від 17 до 29 років, непрацюючий. Такі люди скоюють до 50%  злочинів.

Також Ганна розповіла про тенденції криміналу в Україні.

1.Зараз майже впритул наблизились до рівня злочинності 1995-1996 рр. І це лише дані без врахування тимчасово окупованих територій, що завжди були найкриміногеннішими у країні.

2.На заході України криміналу значно менше, ніж на сході. Причин, на думку Ганни Маляр, декілька. Одна з головних – на заході немає великих промислових міст. Саме там злочинність найбільша.

3.Дуже можливо, що на нас очікує новий переділ сфер впливу у кримінальному світі через війну на сході. Кримінальні авторитети, що утекли із зони бойових дій, намагаються віджати сферы впливу у своїх колег на мирній территорії.

4.За останні 200 років відсоток вбивств у злочинах на території в України ніколи не перевищував 1%. Це стабільна цифра. Чому так? Невідомо.

А узагалі, попри все, нас чекає тенденція на зниження криміналу. Причина погана демографія України кінця дев’яностих — початку двохтисячних. За декілька років саме це покоління мало б породити новий кримінал в країні.

 

Загрузка…