Електрореформа: без змін, покищо

Електрореформа: без змін, покищо
фото Insidernews

«Електрична» реформа має змінити правила гри на енергетичному ринку України. За задумом творців Закону «Про ринок електричної енергії» конкуренція на ринку електропостачання має покращити якість послуг для споживачів.

А тепер просто і дохідливо пояснимо, що зміниться для нас, як споживачів електроенергії. Збігаючи наперед – майже нічого. Принаймні , найближчим часом. По суті на базі Обленерго буде створено два підприємства. Одне відповідатиме за постачання та закупівлю електроенергії, а інше за розподіл її по мережі. Для рядового споживача ці зміни нададуть можливість обирати постачальника електроенергії. Тобто, це невілює монополію Обленерго на послуги енергопостачання. Споживачі, як побутові (тобто звичайні українці) та малі споживачі юридичні особи (переважно малий бізнес що використовує до 1 квТ напруги) зможуть обрати свого постачальника. А Обленерго збереже монополію на розподіл електроенергії. Усім споживачам потрібно укласти відповідні угоди до 1 грудня 2018 року.

Для пересічного харків’янина це не означає майже нічого. Контролери принесуть відповідні заяви про укладання договору підписавши який ми будемо платити стільки ж як і раніше. Тобто отримувати й надалі так звану «універсальну послугу» від Обленерго. Для малого бізнесу (а у перспективі і не тільки для малого) буде доступна опція купівлі електроенергії на так званій «біржі». Кіловати можна буде придбати навіть на «сьогодні-завтра» відштовхуючись від кращих пропозицій. Це теж має дати змогу зекономити якісь кошти. Але це стане можливим лише з червня 2019 року. В кращому випадку.

Звісно, побутові споживачі тепер теж зможуть купувати електроенергію не лише у Обленерго. Вони вільні укласти угоду із іншими учасниками ринку. Поки що їх частка не велика – лише 10% послуг на ринку електропостачання у Харківській області. Інші 90% — за ПАТ «Харківобленерго». І навряд чи найближчим часом ця ситуація кардинально зміниться – колишній монополіст надає «універсальні послуги». Та й важким на підйом українцям навряд чи зразу припече укладати якісь нові угоди. Тим більше, поки що якихось унікальних пропозицій від приватних компаній немає. У перспективі вони звісно можуть запропонувати оптимальні тарифи для власників дво- та трьозонних електролічильників, що платять за різними тарифами в залежності від добового періоду у який споживається електроенергія. Можливість обрати постачальника матимуть і малі споживачі – юридичні особи.

Тим, хто не вклав угоду із жодним поставником «світла» доведеться перейти на тариф 1.35 від фіксованого. Тобто на 1.336 гривні за кіловат у харківських реаліях. Цей тариф вже охрестили тарифом «останньої надії».

— Без світла нікого не залишать. Інша справа, що споживачам без угоди доведеться суттєво переплатити, — коментує начальник інформаційно-аналітичного відділу АТ «Харківобленерго» Лілія Федоренко.

Також вона розповіла, що споживачі які заборгували перед ПАТ «Харобленерго» все одно мають розплатитися за послуги, навіть якщо перейдуть на іншого постачальника.

Загрузка…