М. Кобцев: Цей закон для громадян України

М. Кобцев: Цей закон для громадян України
фото соц.сети

В той час коли «євробляхери» по всій країні перекривають шляхи, ми публікуємо бесіду з народним депутатом України Михайлом Кобцевим, який є співавтором проєктів законів (законопроект 8487 та 8488).

Я зрозумів, що по закону 180 днів пільговий акциз…

Ні, не так..

Тоді коротко про те, як працюватиме закон. Всі машини «записані» не на громадян України, а на закордонні підприємства та громадянах. Що з ними буде?

Ми приймали ці закони не для так званих «євробляхерів», а для громадян України. Раніше працювали «корупційні» закони, що значно підвищували рівень митного оформлення для українських автомобілістів. Це було зроблено для того, щоб так звані українські автомобільні підприємства, які збирають автомобілі, начебто піднімали економіку, та начебто просували українські автомобілі. За 20 років цього не трапилось. Але трапилось так, що вітчизняний ЗАЗ ми мали купувати за 10 000 USD, і ціна на привезені іномарки відштовхувалася від цієї суми. Наприклад: 10-річна шкода Oktavia обходилась тим, хто не хотів їздити на ЗАЗі у ті ж самі гроші. Ми знизили акцизи та зробили можливим завезення та розмитнення автомобілів будь якого «віку». Але максимальний акциз, максимальний коефіцієнт визначається у 15 років. Як це діє? Базовий коефіцієнт – для бензинових авто 50 євро, для дизельних – 75 євро. Є роки і є літраж. Ці базові коефіцієнти працюють (не залежно від року випуску автівки) до об’єму 3 л у бензинових авто, та 3.5 у дизельних. Якщо у вас авто має більший об’єм, то коефіцієнти 100 євро для бензинових та 150 для дизельних відповідно. Припустімо у нас є авто з бензиновим двигуном на 1.6 літрів, віком 10 років. 50 євро множимо на 1.6 и на 10 і отримуємо акциз у 800 євро. Якщо у вас дизельне авто на 4 літри, то множите на 150 євро і на вік авто. Тобто формула та сама. Потім до акцизу додається мито – десь біля 8% від вартості авто (до 2023 року мито буде нульове). А потім ми додаємо 20% ПДВ – ним обкладаються і ліки, і вироби, і продукти що виробляються навіть в Україні. Отже, якщо ми купили ту ж Shkoda Octavia 2008 року за 2 000 євро. 2 літри множимо на 50 євро и множимо на 10 років – виходить 1000 євро. Потім додаємо 8% акцизу та 20% ПДВ і в нас виходить загальна сума у 3640 євро. Тобто, за ввезення цього авто ви заплатите 1640 євро

І тут постає питання: а навіщо ж купувати «шкоду» 2008 року за 2000 євро, коли «шкода» 2013 року коштує на лише 500 євро дорожче? І тоді коефіцієнт буде рівнятися 5? Ви сплатите ті ж гроші, за кращу машину. Це зроблено, аби в Україну завозили новіші, екологічніші машини. У Європі ситуація інша. В них екологічні податки. І чим старіший автомобіль, тим більше за нього платити. Більш того, до деяких міст заборонено в’їзд дизелям, що мають великі викиди. Все дуже просто.

Тобто цей закон немає жодного стосунку до «бляхарів»?

Має, але опосередковане. Бо є ще один закон, що передбачає штрафи для «бляхерів». Ми розуміємо, що таких людей в Україні 300 000. Вони кажуть, що їх 2.5 мільйони, саме стільки заїхало машин в Україну. Але, з них виїхало 1.9 мільйонів. В сухому залишку – 600 000 авто, що не були розмитнені. Але половина з них одразу пішли на розбирання для деталей. Та ми не хочемо ставити їх у глухий кут. Вони можуть заплатити 8 500 гривень штрафу (це мінімальний штраф у таких випадках). Ми не хочемо забирати ваші авто. На весь процес ми даємо 180 днів. За перших 90 днів вони зможуть розмитнити автівки за половину вартості акцизу. Якщо не встигли – то даємо ще 30 днів, зі знижкою у 25%. Останні 60 днів розмитнення буде коштувати повну суму. Ті хто не встиг отримають колосальні штрафи у десятки тисяч. Держава не може бути слабкою і дозволяти порушувати митні правила.

Є бляхери, номінальними власниками автівок яких є закордонні підприємства. Як з ними?

По-перше вони мають принести мінімальний пакет документів. Тех паспорт, що доводить – авто знято з обліку у іншій країні. Має бути договір куплі-продажу чи інший документ, за яким митниця може зрозуміти, що відбувся перехід права власності. І має бути документ, що свідчить – автомобіль не перебуває у розшуку. По-друге «бляхер» має заплатити мінімальний штраф 8 500 гривень. Це свого роду митна згода між порушником та державою.

А як знімуть, якщо авто тут стоїть, а вони, не можуть виїхати?

Більшість країн ЄС, машини з яких використовують «євробляхери», дозволяють зняти авто з обліку без його присутності. Якщо у «бляхарів» є контакт із цими людьми, а він в них має бути, то це не проблема.

Загрузка…