На Харківщині ліквідують військкомати

фото InsiderNews

На зміну військовим комісаріатам прийде інша структура – гібрид вербувального пункту, відділу соцзахисту та центру адміністративних послуг. Але «ухилянти» можуть не надіятися «на порятунок» – призов не відмінять. Проте сам процес призову буде значно цивілізованішим та комфортним. Просто розслабся і отримуй задоволення. Наступниками військкоматів стануть територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦКтСП).  Окрім проведення призову та рекрутингу на контрактну службу, вони будуть займатися соціальною підтримкою ветеранів АТO/ООС та їх сімей. Також службовці ТЦКтСП будуть приймати активну участь у розвитку військово-патріотичного виховання у школах та вишах.

— Ці установи переймуть чимало рис від центрів адміністративних послуг. Вони працюватимуть повний робочий тиждень без обідньої перерви. Ми створимо комфортні умови для вирішення усіх справ пов’язаних з призовом та ветеранами АТО/ООС, — запевняє військовий комісар Харківського обласного військового комісаріату, полковник Юрій Калгушкін.

До речі з першого січня 2020 року, коли запрацюють нові установи на Харківщині,назва його посади теж зміниться на «начальник ТЦКтСП». Але полковник передбачає, що не всі його сьогоднішні службовці застануть зміни на своїх посадах.

— Ті працівники військових комісаріатів, що не пройдуть перевірку на морально-ділові якості будуть шукати собі нове місце роботи чи служби, — застерігає військовий.

Окрім цього «призовна реформа» передбачає ще дві суттєвих зміни. По-перше, оперуючи базами даних, рекрутери надсилатимуть повістки значно меншій кількості призовників. Військові стверджують, що у майбутньому їх отримають лише ті, хто дійсно може служити у війську. У минулому залишаться страхітливі історії про повістки для інвалідів чи тих, хто опинився на лікарняному ліжку. Інший аспект торкатиметься контрактників. Для кожного із родів військ будуть свої рекрутери – офіцери, що мають досвід бойових дій за конкретною спеціалізацією.

Подібна реформа вже була апробована у Чернігівській області. Юрій Калгушкін ледь не із захопленням розповідає про зміни, що сталися на Сіверщині. Він каже, що там значно зросла довіра до призовної установи та збільшилась кількість бажаючих служити за контрактом. Він хоче трохи випередити графік та запровадити формат роботи ТЦКтСП на Харківщині вже через рік, на осінньому призові 2019. Але для цього потрібно не лише переобладнати приміщення військкоматів, але й провести тренінги їх персоналу. Для цього потрібно діяти швидко та злагоджено – часу залишилося небагато. Але, військом немає сумніву – з допомогою та сприянням ХОДА все вийде.

Загрузка…