Немає медицини – немає майбутнього

Різні діячі, які під пристойним приводом пропонують та впроваджують так звану реформу в медичній галузі, перш за все дбають про свої власні гроші. Скорочення, приєднання, поглинання й тому подібне – в першу чергу турбота не за здоров’я наших громадян. Цим людям давно вже начхати на те — де, як і у кого будуть лікуватися пересічні українці.

Не минула реформа й освіти лікарів. Ще під час епідемії Covid-19 на Харківщині вирішили приєднати слона до моськи. І справа не в тому, хто на кого гавкає — слон на моську чи навпаки. Справа в тому, що є два різних заклади вищої медичної освіти, які мають різну освітню спрямованість і, головне – технології освітньої діяльності, що є вирішальним в якості освіти майбутніх лікарів і вже дипломованих фахівців.

Як тільки людина вирішує стати на шлях мистецтва лікування – вона йде здобувати освіту до ХНМУ (Харківський національний медичний університет), або до іншого ЗВМО, який дає освіту за фахом. Після того, як молодий спеціаліст пройшов досить складний шлях студент-інтерн-лікар, його навчання не закінчується. Не може лікар якісно лікувати без обміну досвідом, без вивчення нових технологій, препаратів та досліджень науковців. Саме цю освіту, підвищення кваліфікації, пропонувала своїм слухачам ХМАПО (Харківська медична академія післядипломної освіти). І, слід зауважити, що саме робота науково-педагогічних працівників ХМАПО, в повній мірі відповідає Указу Президента України від 21 квітня 2022 року № 266/2022 щодо післявоєнного відновлення та розвитку України, в якому окремо розглядається відновлення національної освіти і науки, особливо освіта дорослих, яка складається з післядипломної освіти, професійного навчання працівників, курсів перепідготовки та/або підвищення кваліфікації, безперервного професійного розвитку та будь-яких інших складників, що передбачені законодавством і в повній мірі відповідає світовим критеріям Life-long learning — освіті як повсякденної життєвої активності.

Але ХМАПО, на думку адептів ліквідації потужного, фахового і досить специфічного закладу вищої медичної освіти,  більше не існує! Точніш вони впевнені, що ХМАПО вже остаточно приєднана до ХНМУ, що супроводжується скороченням штатних посад науково-педагогічних працівників ХМАПО, реорганізацією кафедр, значним зниженням рівня якості освіти лікарів. Навіщо було це робити? Відповідь лежить на поверхні – гроші. Дуже велика кількість грошей кожного року виділялась з державного бюджету на освіту вже працюючих лікарів, дуже велика кількість іноземних курсантів, які наповнювали бюджет ХМАПО, була саме в Академії, дуже велика кількість будівель та територій належать ХМАПО. Все це можна ПРИХВАТИЗУВАТИ та перенаправити фінансові потоки в інше русло, де вже налагоджені цілі річки до ВЛАСНОГО ГАМАНЦЯ.

Довга боротьба за юридичну самостійність Академії на сьогодні ще не завершилась остаточно, хоча є ухвала апеляційного суду на користь збереження ХМАПО, яке потребує обов’язкового виконання. Проте було прийнято рішення про протиправне приєднання одного вишу до іншого.

Але! Як завжди у нас є але. Міністерство охорони здоров’я, та й сам міністр чхати хотіли на виконання судових рішень. Вони спробували знайти юридичну лазівку, подали касаційну скаргу і клопотання про зупинення дії рішення суду апеляційної інстанції…марно. Верховний суд прийняв ухвалу, яка вступила в законну силу ще 9 травня цього року, і, якою чітко визначено не зупиняти дію рішення апеляційного суду.

Здавалось що вже час почати виконувати рішення судової влади, час за цей період зробити хоча б щось. Але пану міністру В.Ляшко не до виконання законних рішень судової влади. Він мабуть забув, або не знає, що його гілка влади є виконавчою і він має виконувати рішення законодавчої та судової влади.

І тут знов є одне АЛЕ. Не виконання рішень суду є КРИМІНАЛЬНИМ ЗЛОЧИНОМ. Так що — будемо чекати доки пану міністру буде пред’явлена підозра у вчиненні злочину чи будемо виконувати свої безпосередні обов’язки?

На останок є бажання зазначити, що ще не пізно врятувати систему вищої медичної освіти, а саме – безперервного професійного розвитку лікарів, ще є останній шанс мати фахових лікарів в майбутньому, що дає шанс зберегти здорову націю. ЩЕ Є ШАНС…

Загрузка…