Обговорення ЗУ „Про освіту”

Фракція Радикальної партії Ляшка у Верховній Раді голосувати за урядовий проект закону „Про освіту” не буде.

Обговорення ЗУ „Про освіту”
фото insidernews

Про це заявили представники Харківської обласної територіальної організації Радикальної партії Ляшка на зустрічі з представниками ЗМІ в Харкові. В четвер, 6 липня, представники Радикальної партії Ляшка в прес-центрі «Kharkiv Today» провели прес-конференцію по законопроекту „Про освіту” та обговорили ряд проблемних питань, які представлені в законопроекті. В заході взяли участь прес-секретар Харківської обласної територіальної організації Радикальної партії Ляшка, Анна Беляєва, та депутат Мерефянської міської ради, Артем Попов. Попри важливість цього законопроекту, який приймається на багато років і вносить кардинальні зміни в систему освіти, прес-конференція не викликала ажиотажу серед засобів масової інформації та представників освітянської галузі в Харкові та області. Лише два представники ЗМІ та представник ОБСЕ зацікавились цією подією.

В ході прес-конференції представники партії висловили позицію партії заявивши, що фракція Радикальної партії Ляшка у Верховній Раді голосувати за цей проект не буде. Свою позицію пояснили тим, що проект закону фактично позбавляє дітей гарантованого конституційного права на безоплатну освіту. Відповідно до проекту заклади освіти можуть бути неприбутковими, або опорними організаціями, частково прибутковими та прибутковими організаціями, що, на думку партії, приведе до диференціації дітей. Також, закон не має супровідних документів, які б регламентували принципи відбору дітей, системи оплати за навчання. А це вже свідчить про те, що закон має закладену корупційну складову. Наприклад, не визначено за яким принципом буде здійснюватись оплата в частково прибуткових школах, де, як передбачається, якусь суму повинні сплачувати батьки дітей. Якщо ж це повністю прибуткова школа, то це означає, що школа фактично перетворюється на приватний заклад. Що ж до опорних шкіл, де навчання передбачається безкоштовне, то тут вбачається порушення права дітей на освіту і суперечить правам людини. Кожна людина має право обирати заклад освіти і не може бути прикріплена до певного місця навчання. Також було наголошено, що вчителі навряд чи будуть мати бажання працювати в неприбуткових закладах, так званих „опорних” школах, через обмеження в заробітній платні у порівнянні з прибутковими закладами освіти. Це, у свою чергу, позбавляє дітей права на якісну освіту.

Також партійці вказали на те, що проект передбачає перехід на 12-річну систему навчання. Проте, на сьогодні відсутні розроблені навчальні програми, сама 12-річна система не була апробована, відсутні підручники і немає ніяких положень про 12-річну систему навчання. Крім того, проект передбачає створення якогось центру контролю якості освіти. Хоча такий центр вже існує і він проводить зовнішнє незалежне оцінювання. Проектом передбачається створення такого органу, який буде контролювати якість освіти начебто в процесі. Не зовсім зрозуміло, як це буде здійснюватись, які повноваження буде мати цей орган, які будуть його права й обов’язки. Зважаючи на ці три обставини, партія вважає, що за цей проект голосувати не можна. Присутні в залі додали, що не тільки ці положення є недоліками проекту. По-перше, проект не враховує таку складову навчального процесу, як національно-патріотичне виховання. Лише в приамбулі проекту щось натякає на це, але фраза „виховання відповідальних громадян, здатних свідомого суспільного вибору”, ні про що не говорить. В умовах гібридної війни, яку розв’язала Російська Федерація проти України, проект фактично висловлює відхід школи від виховної функції. А хто ж тоді буде виконувати цю функцію? Хто буде виховувати покоління, яке буде готове до виконання обов’язку із захисту незалежності та територіальної цілісності України? Хто буде виховувати просто громадянина України, який любить свою країну? Другим турбуючим питанням проекту постає передбачене частиною другою статті 31 проекту — право заснування релігійними організаціями закладів освіти.

Відомо, що основою в розв’язанні Російською Федерацією гібридної війни проти України є ідеологія Русского міра, провідником якої є православна церква Московського патріархату. Зважаючи на ті кошти, які сьогодні витрачає Російська Федерація на антиукраїнську пропаганду, а також на ту позицію, яку займає церква ворога у відношенні до України. Створення таких шкіл цією релігійною організацією є небезпечним для України, адже там будуть виховувати ворогів України і цього не можна допустити. І можна не сумніватись, що гроші на такі школи будуть виділятись необмежено. Третім зауваженням до проекту є те, що попри попередній діючий ще закон, в цьому проекті передбачено, що політичні партії не мають права втручатися в діяльність закладів освіти, на практиці все відбувається по-іншому. Фактично, працівників закладів освіти традиційно використовують як адміністративний ресурс — в якості членів виборчих комісій, агітаторів, спостерігачів у виборчих процесах, тобто політичних акціях. Таким чином, працівники освіти втягуються в політичні ігри і під тиском місцевих влад -впливають на вибір виборців. Вплив відбувається шляхом маніпулювання волевиявленням тих виборців, які знаходяться в тому ж окрузі, що і заклад освіти, і тих виборців, які є батьками дітей, що навчаються в школах того чи іншого округу. Крім того, представники тих партій, які мають керівні посади на місцях, як правило, в міжвиборчий період використовують різні методи агітації на майбутнє. Наприклад, вручають дітям якісь подарунки з логотипами своєї партії або з прізвищем конкретного майбутнього кандидата і, тим самим, ставлять в нерівні умови інших кандитатів на майбутніх виборах, тобто, майбутніх політичних акціях, якими є вибори. Хоча, частиною 5 статті 21 Проекту передбачено, що „керівництву закладів освіти, органам державної влади та місцевого самоврядування, їх посадовим особам, іншим фізичним і юридичним особам забороняється залучати працівників закладів освіти до участі в політичних заходах”. Проте, необхідно було б конкретизувати обмеження участі працівників навчальних закладів в політичних процесах. Тим більше, що зважаючи на попередній досвід, такі політичні акції, як виборчий процес, супроводжуються звинуваченнями протиборствуючих сил у фальсифікаціях, підтасовці результатів виборів. Коли ж вчителі, інші працівники освіти приймають в цьому процесі участь, то це не додає авторитету не тільки учасникам, а й освітянській галузі в цілому.

Завершуючи захід, представники Радикальної партії Ляшка завірили присутніх, що озвучені зауваження до проекту будуть донесені до членів фракції партії у Верховній Раді і будуть враховані при розгляді проекту в сесійній залі. Нагадаємо, що даний проект в жовтні 2016 року, був прийнятий у першому читанні і найближчим часом знову буде розглядатись у Верховній Раді.

Загрузка…