Одна спроба відновити схеми крадіжки гуманітарної допомоги

Левова частка гуманітарки в медицину Харківщини проходить через Обласну Клінічну Лікарню. Про то як і звідки призначають директорів з медицини, хто за ними стоїть ми вже писали. Можна лише повторити: начмед ОКЛ Р. Врагов, заступниця департаменту ОЗ ОВА Ж. Овчарова, деякі депутати обласної ради…

Тупа схема. До лікарні надходить гуманітарка. Її списують навіть не поставивши на баланс, це називається якесь небудь «цільове використання», відповідальності ніхто не несе. Допомогу зразу перепродають, гроші дербанять. Схема дуже тупа, але й користуються нею не нобелівські лауреати.

Більш розумна схема. До лікарні надходить гуманітарна допомога. В її складі є різні корисні речі від ліків до витратних матеріалів. З держбюджету теж надходять гроші на закупівлю ліків та іншого необхідного для лікування хворих. Далі потрібна тільки спритність і ні якого шахрайства. Використовується лише гуманітарна допомога, а все що куплено за державні гроші списується на потреби, а потім перепродається.

Ще більш розумна схема. Знов таки до лікарні надходить гуманітарна допомога. Де що з неї використовується за призначенням, де що зникає. Для того щоб не світити куди вона поділась, або де вона з’явилась в іншому вигляді, через приручених лікарів інших лікарень (ключові слова: інші лікарні та приручені лікарі) ліки збуваються безпосередньо пацієнтам. В якості виправдування своїх дій лікарі розповідають про рідкісні та гарно працюючі ліки імпортного виробництва. Так з’являється налічка, а при дуже високих цінах на імпортні ліки дуже багато налічки.

Деякий час тому співробітниками компетентних органів були проведені обшуки у однієї чиновниці з департаменту охорони здоров’я. Жодне з відомств яке приймало участь у цих слідчих діях не опубліковало ніякої інформації, хоча в інших випадках всі ЗМІ рясніють заголовками «знайдено мільйони гривень…»

Використання будь якої з вищеназваних схем майже стовідсотково виводить з під удару згадану чиновницю. Точніш, робить справу правоохоронців більш складною. Але облишмо справи правоохоронні та поставимо кілька інших питань.

Перше питання. Чи не продешевили «пропихуни» взявши за призначення одного чоловіка на посаду начмеду декілька десятків тисяч доларів США? Друге питання. Чи зможе ця людина, яка не «нобелівський лауреат» відбити витрачені гроші? Чи тільки цім, точніш участю в схематозах повинні займатися держслужбовці, та адміністратори комунальних закладів охорони здоров’я?

Загрузка…