Онкохворі діти терплять біль, бо для них немає ліків

Як це змінити обговорювали сьогодні активісти та виробники ліків на прес-конференції у коворкінгу «Фабрика»

Коли болить – терпіти неможна, так говорять лікарі. Але є й біль, який просто неможливо терпіти. Про це, нажаль, добре знають онкохворі та їх близькі. Останній декілька років законодавство досить лояльно відноситься до цієї проблеми. Наркотичні знеболювальні стало дістати дещо простіше. Тепер, за потреби, їх може виписати будь який терапевт. Та це торкається лише дорослих хворих. І справа не у законодавстві. Просто на фармацевтичному ринку України немає жодних справді дієвих дитячих анальгетиків відповідної групи. І біль, який навіть неможливо уявити здоровим людям, шматує дитячі тіла.

Саме ця проблема стала однією з основних у обговоренні на прес-конференції «Неконтрольований біль 2016» . Вона зібрала у одній залі представників громадських організацій та виробників ліків.

-За останні роки громадянське суспільство має істотні здобутки у боротьбі за спрощеній доступ до сильнодіючих знеболювальних препаратів. Ще у 2013 році ми домоглися того, щоб в Україні почали випускати власні переоральні (тобто таблетовані) знеболювальні, а саме «Морфін». На зустріч хворим пішли «ІНТЕРХІМ» (м. Одеса) та «Здоров’я народу» (м. Харків) У 2015 році остаточно було затверджено право робити ін’єкції особам, що доглядають хворих, а не лише медпрацівникам. І це далеко не все, чого домоглася громадськість… Та зараз головна проблема — дитячі сильнодіючі знеболювальні. Зараз їх в Україні немає. Надіємося, що держава та фармацевтичні компанії почують нас, — говорить Андрій Роханский, голова ГО «Інститут правових досліджень та стратегій».

На захід були запрошені представники харківського підприємства «Здоров’я народу». Вони одними з перших налагодили виробництво вітчизняного морфіну у пігулках. І зараз харків’яни відгукнулися на заклик. Вони будуть готові почати випуск відповідних ліків, як тільки законодавці та МОЗ дадуть зелене світло.

-Це не миттєва процедура. Окрім документації та законодавчої бази самим виробникам ліків потрібно розрахувати рентабельну ціну препарату, налагодити виробничий процес. Думаю, у нас все вийде. Діти не повинні страждати, — каже замісник голови ГО «Інститут правових досліджень та стратегій» Ольга Лубяна.

Також на прес-конференції торкнулися і іншого болючого питання пов’язаного з анальгетиками – наркоманії. Пані Ольга переконана, що це неприємне явище не має стати на заваді забезпечення хворих ліками. З її слів, запобігти цьому має порядність аптекарів та професійна робота правоохоронців.

У ситуації коли громадськість та фармакологічні виробники дійшли згоди останнє слово за владою. Маємо надію, що можновладці не залишать це питання поза увагою.

Загрузка…