Сепаратизм, хабарництво та «відкати» у ВУЗах

Представники Харьківського проводу Молодіжного Руху України (МРУ) дали прес-конференцію у «Накипело»

фото: Insider News

Студентське самоврядування завжди вважалося певним симулякром. Рольовою грою у владу тих дітей, що лише недавно почали вважатися дорослими. В уявлені пересічного українця член студентського самоврядування це такий собі «архістароста». Сумлінно виконує доручення ректора, повчає двієчників та гуляк, організовує творчі заходи і мріє стати справжнім керівником у майбутньому. Чим би дитя не тішилось… Нажаль дуже часто цей стереотип себе виправдовує. Але не завжди. Або хоча б не повністю.

-Ми побували у 8 містах України Сумах, Полтаві, Дніпрі, Черкасах, Тернополі, Івано-Франківську, Львові та звісно Харкові. Вирішили перевірити де і як місцева влада підтримує молодь. Наприклад, у Харківській області 1 000 000 мільйон молоді. З них дві людини працюють на державній службі. Їх річний зарплатний фонд 74 тис. гривень. На 2017 рік у Харківській області планують виділити 76 тисяч гривень на підтримку молодіжної політики та 1 млн. гривень на конкурси молодіжних проектів. Це погано чи добре? Для прикладу у Сумах молодих посадовців утричі більше. При тому, що населення цього нашого сусіда менше у 5.5 разів, — говорить голова МРУ Андрій Рибалко.

Також він анонсував надати більш розгорнуту інформацію на сайті організації.

Та студентські активісти займаються не лише збором інформації. Вони запевняють, що після їх тренінгів представники студентського самоврядування та й прості студенти зможуть не лише ефективно відстоювати свої права, а й запобігати фінансовим махінаціям керівництва.

-Паралельно збираючи інформацію ми проводили тренінги. Ми показали як студентське самоврядування може стати справжнім інструментом у боротьбі за права студентства. І не тільки, — запевняє замісник голови ГО «Громадський контроль діє» Ярослав Ланецький.

Ярослав навів декілька насправді актуальних проблем студентства ті дієві методи їх рішення, що вже мали місце.

1.Якщо вас не пускають до гуртожитку після завершення комендантської години – сміливо викликайте поліцію. Вахтер порушує чинне законодавство. Вас ЗОБОВ’ЯЗАНІ пустити. Це законодавчо підтверджено.

2.Ви як студент маєте повний доступ до усіх закупівель ВУЗу. Якщо не дають – вимагайте. Погрожують проблемами з навчанням — вимагайте надалі. Ви маєте на це право. Як і маєте не лише право, а й обов’язок звернутися потім до поліції із заявою. Це насправді діє.

3.Боротьба з «ректорським лобі». Якщо ректор проштовхує «свого» голову студради ви можете його зупинити.

Окрім інших активісти торкнулися іще одної проблеми – сепаратистів на керівних посадах у молодіжних організаціях Харківщини. Як приклад пригадали одного керівників «Харківського центру молоді» Д. Загороднього. З їх слів він був активним учасником анти майдану та й досі проводить антиукраїнську діяльність. Сподіваємось відповідні структури не залишить такі заяви без уваги.

Загрузка…