Пенсійна реформа: оптимістичний прогноз на далеке майбутнє

На прес-конфернції, присвяченій пенсійній реформі, розповідали про те,«як все буде добре» (але не зараз)

Пенсійна реформа: оптимістичний прогноз на далеке майбутнє
фото интернет

Усі розмови, страхи та спекуляції навколо пенсійної реформи в Україні можна сміливо звести до трьох слів — «кому?», «коли»? та «замало!». Останнім часом пішли й зовсім жахливі чутки: «Пенсійний Фонд – банкрут», «після реформи більшості тих, хто працює зараз -про пенсію взагалі доведеться забути», «пенсію не будуть індексувати – інфляція перетворить її на копійки». Розвіяти ці чутки та вселити оптимізм у гаманці українців на прес-конференції спробували одразу два заступники — заступник Міністра соціальної політики, Микола Шамбір, та заступник Голови Пенсійного Фонду, Владислав Машкін.

Перерахунок пенсій проведуть вже першого жовтня. Простіше кажучи, у Мінсоцполітики обіцяють привести у відповідність пенсії тих, хто отримував їх до підвищення мінімальної зарплатні. Бо тепер саме від неї мають відштовхуватися пенсійні розрахунки. Але й страховий стаж (тобто період, у який за майбутнього пенсіонера начислявся Єдиний Соціальний Внесок), теж має значення. Саме до нього українці мали найбільші сумніви та перестороги.

Починаючи з першого жовтня 2017 року, розраховувати на пенсію зможуть не лише ті, хто на протязі 35 років працював офіційно. Для отримання, що найменше мінімальної пенсії (після вступу закону в силу — це буде складати 1373 гривні), буде достатньо й 15 років стажу. Але, «вихід» доведеться відкласти ще на 3 роки. Остання цифра буде змінюватися та на 2019 рік становитиме 65 років. Зміниться й необхідний стаж. До 2028 року він становитиме 25 років. Мінімальна пенсія буде вираховуватися від мінімальної зарплатні (40 % від мінімальної з/п.). Останню обіцяють знову збільшити найближчим часом. І, взагалі, пенсію нікому не зменьшать. Вона буде тільки зростати.

— Хочу додати трохи оптимізму. Коли зарплатню підняли, багато хто казав, що це неправильно. Що підприємці не будуть сплачувати навіть знижений до 22% ЕСВ. Дійсно, спочатку ми не отримали відгуку від приватного сектору у 2016 році. Але зараз у Пенсійному Фонді з’явилося 9 млрд гривень додаткових коштів! Їх можна буде використати для підвищення пенсій, покращення роботи Пенсійного Фонду тощо, — каже заступник Голови Пенсійного Фонду, Владислав Машкін.

Інший привід для оптимізму знайшов замісник Міністра соціальної політики, Микола Шамбір. Він сказав, що найближчим часом пенсійний вік точно не підвищать. А дефіцит Пенсійного Фонду не свідчить про щось катастрофічне, бо пенсійний фонд просто організація, що переводить отримані від страхових внесків гроші в пенсії. Тай то не всім. Усі спеціальні виплати, пенсії, допомога та інші витрати йдуть з бюджету. І це норма.

Не обійшлося і без неприємних новин. З часом буде скасовано виплату за вислугу літ (окрім військових) та будуть перераховані пенсії держслужбовців – вони отримуватимуть пенсію за тою ж формулою, що й всі.

Усі спікери прес-конференції підкреслювали найбільше зло, що загрожує нормальному перебігу реформи – тіньові зарплати. Їх, за даними чиновників, отримують лише 25 % працюючих українців. На цих словах присутні почали посміхатися, а дехто навіть засміявся. Такі дані, м’яко кажучи, викликали недовіру.

Всі зміни будуть проходити у декілька етапів. Загалом, фінал реформи заплановано аж на 2028 рік. За цей час, впевнені у Мінсоцполітики, доходи громадян значно виростуть, тож виростуть і пенсії.

Цікаво, що на прес-конференції майже не торкалися теми введення накопичувальної системи. Всі зійшлися на тому, що вона таки прийде в Україну. Але коли – невідомо. Схоже на те, що єдині зміни, які чекають на сучасну пенсійну систему найближчим часом – не глобальні зміни, а зміни у деяких цифрах.

 

Загрузка…