Побачити Київ і залишитися живим: Питання, на які зміг і не зміг відповісти Беар Гріллз

Беар Гріллз

У грудні минулого року знаменитий шукач пригод не побоявся приїхати до столиці України для зустрічі з президентом та зйомок документального фільму. А нещодавно Беар Гріллз став першим британським амбасадором платформи United24 за напрямком «Відбудова України»

«Наш красномовний повелитель дикої природи» – шанобливо відгукуються у британській пресі про цього безстрашного чоловіка, чиї вуса сьогодні не дають спокою знавцям фільмів для дорослих 70-х років минулого століття. Ці вуса також є об’єктом жартів журналістів та невдоволення дружини.

Чоловік, який вижив. І вийшов.

Він вижив під час служби в спецназі після стрибка з парашутом, що частково розкрився. І вийшов, і продовжує виходити в медіапростір разом зі своїми передачами на Channel 4 для Великобританії та Discovery Channel для США, Європи, Азії та Африки.

«Вижити за всяку ціну» – найвідоміший проєкт Гріллза. Краще, звичайно, вижити при цьому не з розуму — що видається досить складним в екстремальних обставинах, де щоразу виявляється герой з волі сценарію.

У телешоу Born Survivor: Bear Grylls він вгамовує спрагу життя і цікавість телепубліки способами, що іноді шокують. Крім змагань із недружньою флорою та фауною, йому доводиться пити те, що вже одного разу було їм випито, а також сміливо поглинати комах, наслідки життєдіяльності оленів та слонів та інше, так би мовити, гуано.

Враховуючи подібну гастрономічну оригінальність, не дивно, що служба безпеки президента стривожилася, коли британський гість під час прогулянки Києвом запропонував Володимиру Зеленському розділити з ним припасене для дружньої зустрічі частування у вигляді шоколадки.

В українську столицю Беар Грілз приїжджав на запрошення президента України. За словами британця, більша частина мотивації полягала в тому, щоб поділитися з широкою світовою аудиторією правдою про те, що відбувається в Україні.

Про триденну подорож було знято документальний фільм «Зона бойових дій: Беар Гріллз зустрічається з президентом Зеленським», прем’єра якого відбулася 28 березня у Великій Британії та США.

Напередодні прем’єри українські журналісти мали можливість поставити кілька питань. Незважаючи на щільний графік, телеведучий особисто написав відповіді на деякі з них.

Наскільки збіглися його очікування та реальність, побачена у Києві? Чи вдалося б йому вижити, наприклад, у Бахмуті, Херсоні чи інших містах, де ситуація значно гірша?

Однак у своєму фільмі Грілз виступає не в ролі експерта з виживання, а як людина, яка намагається зрозуміти, як виживають українці.

Він слухав історії людей, які постраждали від жахів війни та втратили своїх близьких, але не втратили надію. За словами Гріллза, йому довелося почути трагічні та дуже зворушливі історії кількох українців, які, незважаючи ні на що, все ще виживають.

Гриллс побував також в Ірпені та Бучі. Говорячи про свої враження загалом, він зізнається, що військові злочини росіян були справді шокуючими. Кількість ракетних ударів по цивільному населенню та інфраструктурі, відключення електроенергії серед зими: все це вразило британця. Українців він побачив як єдиний народ, який згуртувався проти агресора, а Україну як країну, об’єднану метою, — дати відсіч загарбникам.

«Це була одна з найбільш несамовитих і напружених тижнів у моїй знімальній кар’єрі. Без сумніву. Але мені також нагадали, що за світ варто боротися. Україна та НАТО ведуть війну проти ненаситного агресора. І ми всі повинні зробити все можливе, щоб принести правду, єдність і світ… І що, зрештою, ким би ми не були, президентом, журналістом чи солдатом на передовій, ми все намагаємося зробити все можливе…», – написав Беар Грілз.

Що він знав про Україну до початку російського повномасштабного вторгнення? Про вміння виживати українців та їхнє вміння жити?

Як можна вижити на обмеженому просторі з дружиною, трьома дітьми, тестем, тещею та свекром зі свекрухою? Саме в такі обставини потрапляли багато українців, які втекли з міст, що обстрілювалися, у перші дні та місяці війни.

І що насправді небезпечніше, дика природа чи агресивний сусід, який мне себе надцивілізованим і суперсправедливим? Адже одна справа плавати у каламутній воді з крокодилами, інша – зіткнутися з перекрученими формами людського життя. У якому разі більше шансів вижити?

На ці питання через щільність графіка Беар Грілз відповісти не встиг. Однак у будь-якому випадку слід бути вдячними кожній публічній людині, яка в цей вкрай складний період приїжджає в Україну, щоб розповісти про все, що відбувається тут у всьому світі.

Тепер же, коли Беар Гріллз приєднався до фандрейзингової платформи Президента України United24, за словами Володимира Зеленського, він разом з іншими амбасадорами допоможе розповсюджувати правду про війну та поєднувати світ навколо підтримки України.

А вуса ці йому справді ні до чого – у цьому українські жінки солідарні з дружиною Гріллза. «Дуже безглузді», – кажуть.

Марко Баянов

Загрузка…