Про декі особливості воєнного стану на Сумщині

Про декі особливості воєнного стану на Сумщині

Голова Сумського обласного осередку Національного корпусу Денис Сокур розповів про введення воєнного стану та як це вплине на життя українців.

На вашу думку чи була дійсно необхідність введення воєнного стану?

— Україна повинна адекватно відповідати на агресію. Тому ми підтримуємо воєнний стан, приводів для якого протягом останніх років достатньо: анексія Криму, бойові дії на Донбасі, Іловайськ та Дебальцево. Протягом останніх майже 5 років влада замість воєнного стану вела мирні переговори з Росією та терористами ЛДНР. Ми підтримували введення воєнного стану, але з рядом вимог основною з яких є розірвання договору з Росією про спільне користування Азовського море та Керченської протоки, без цього рішення про воєнний стан немає сенсу. Воєнний стан в умовах російської агресії не буде ефективним без розірвання дипломатичних відносин з окупантом. Проте воєнний стан перший крок до цього.

Як змінилося життя українців, зокрема сумчан після введення воєнного стану?

-На життя сумчан воєнний стан сильно не вплине. Коменданської години у Сумах введено не буде, у нічний та вечірній час можлива лише перевірка документів. На в‘їзді у місто будуть встановлені блокпости. Посилили режим роботи поліції та військових. Також було встановлення обмеження по купівлі алкогольних напоїв.

Чому воєнний стан було введено не на 60, а на 30 днів?

-Рішення про військовий стан не має бути використано президентом для утримання влади, саме тому було запроваджено воєнний стан саме на 30 діб. Адже таким чином вибори не будуть скасовані чи перенесені, а будь-які підозри стосовно намагання Порошенка втримати владу у своїх руках не матимуть сенсу.

Чи можливо змінити ситуацію у Азовському морі за 30 днів воєнного стану?

-Варто подумати про те, що впродовж цих днів цілком можливо підготувати країну до захисту від широкомасштабної військової агресії. Воєнний стан наразі як засіб мобілізуватися та мінімалізувати ризики на випадок повторення кримського сценарію. Особливий режим запроваджується не заради нападу,а задля оборони. Елементарне інформування народу, як себе поводити в даній ситуації, де знаходяться бункери тощо.

Чи відбудеться повна чи часткова мобілізація?

-Повна мобілізація відбудеться лише у разі прямого вторгнення Росії. Проте можливо буде проведена відповідна робота з резервом першої черги. Також нещодавно у Сумській області стався випадок: почали приходити повідомлення в яких говориться про прибуття в найближчий час до військової частини. Проте це все фейк, довіряйте лише достовірній інформації та компетентним органам.

Чи є загроза конфіскації майна українців під впливом воєнного стану?

-Так само не передбачається і вилучення особистого транспорту, майна. Проте вже з’явилися аферисти які під прикриттям «воєнного стану» ходять по помешканням з вимогою конфіскувати власність. У таких ситуаціях просіть у них документи, викликайте поліцію та звертайтеся до нас.

Чи можна воїзжати з країни? Та чи посилять охорону на державному кордоні з Росією?

-З виїздом закордон проблем не буде. Прикордонники планують перейти на посилений режим. А аеропорти працюють умовах підвищеного «жовтого» рівня заходів безпеки ще з 2015-го року. До того ж Україна обмежила в‘їзд чоловіка з Росії від 16-ти до 60-ти років, для того щоб РФ не формувала в Україні загони армій, які насправді є представниками сил Росії.

У деяких містах люди піддаються паніці, масово скуповуючи у магазинах крупи, сіль, цукор, свічки, сірники. Знімають готівку. Чи варто так перестраховуватися?

-Не варто так перестраховуватися, продукти нікуди не дінуться. Все продовжить функціонувати як і раніше в тому числі і банки. Найголовніше зараз це не панікувати, зберігати спокій і слідкувати за новинами.

 

Загрузка…