Пропозиції громадськості стосовно страшного ДТП у Харкові

Сьогодні в медіа-центрі «Накипіло» обговорили практичні засоби попередження аварій на дорогах.

Пропозиції громадськості стосовно страшного ДТП у Харкові
фото insidernews

Приводом для організації прес-конференції стала нещодавня автомобільна аварія на вулиці Сумській, внаслідок якої загинуло 5 людей та 6 постраждалих знаходяться в тяжкому стані в лікарні. Тому громадська організація «Товариство учасників руху» та громадська спілка «За безпеку дорожнього руху» склали пропозиції щодо підвищення безпеки дорожнього руху в місті Харків. Це звернення вони направлять до депутатів Харківської міської ради та його виконавчого комітету.

Як зазначив Олександр Сітенко, президент громадської організації «Товариство учасників руху», такі аварії не є стихійним явищем, а результатом дії декількох факторів. Виключенням не стало ДТП на вулиці Сумській, яке відбулося 18 жовтня. Найбільше спікери дорікали на бездіяльність правоохоронних органів, неефективну роботу поліції, що створює у водіїв відчуття безкарності. Також одним з головних факторів, які найчастіше провокують аварії — є відсутність стоп-ліній, бар’єрного огородження, а також компетентних органів, які б займалися виключно безпекою дорожнього руху.

— Існують правила, згідно яким повинні бути спеціальні бар’єрні огородження на зупинках, які б унеможливили аварію. Більш того, висота такого бордюру має бути не менше 20 сантиметрів, що зупиняє, або гальмує автомобіль, якщо він виїде на зупинку. У нас за такими правилами, здається, не облаштована жодна зупинка громадського транспорту, незважаючи на те, що створено спеціальне комунальне підприємство, – зазначив Віктор Козоріз, голова громадської спілки захисту пішоходів «За безпеку дорожнього руху!».

Програми, які існують на рівні міста, за словами Олександра Сітенка, не використовують закладені в них кошти за цільовим призначенням , або взагалі вони розкрадаються владою. Саме тому в рамках заходу були запропоновані рекомендації, прийняття яких допоможе вирішити окреслені проблеми. Так, основною пропозицією є регулярне проведення аудиту дорожнього руху, який виявить ризиковані місця майбутніх аварій. Також доцільним є створення Центру дорожнього руху, котрий буде займатися питаннями безпеки в цій сфері, та запровадження Фонду допомоги потерпілим в ДТП. Окрім цього, спікери неодноразово посилались на досвід західних країн, наприклад, Естонії, де така система існує вже давно. Ще одна пропозиція від представників громадських організацій – це внесення на водійське посвідчення не тільки прізвища, імені та серійного номеру, але й конкретної школи, яка видала його водію. Це важливий крок на шляху до убезпечення як пішоходів, так і водіїв, оскільки дуже часто саме такі установи є корумпованими. А запровадження такої норми допоможе визначити ті водійські школи, які видають посвідчення зовсім некомпетентним водіям.

Нагадаємо, ввечері 18 жовтня, на перехресті вулиці Сумської та провулка Мечникова, сталася автомобільна аварія. Водій Lexus, за кермом якого була 20-річна Олена Зайцева, зіштовхнувся з Volkswagen Touareg, в якому знаходився 49-річний бізнесмен, Геннадій Дронов.  В результаті чого Lexus вилетів на тротуар та збив пішоходів, 5 з яких померло на місці, а 6 госпіталізовано. Через два дні, 20 жовтня, суд прийняв рішення заарештувати Олену Зайцеву до 16 грудня без права внесення застави.

Загрузка…