«Секретні тюрми» та тортури: що показав звіт про права людини в Україні

В Харкові представники міжнародної неурядової організації Amnesty International презентували доповідь щодо стану прав людини в Україні.

фото інтернет

Результати дослідження, проведеного правозахисною організацією Amnesty International, свідчать про суттєве погіршення прав людини в Україні. За словами дослідника з прав людини Amnesty International в Україні, Молдові та Білорусі Красіміра Янкова, після подій на Майдані, 2017 рік в Україні став найгіршим за показниками захисту та дотримання прав людини.

-Ми бачимо, що посилився тиск української влади на їхніх опонентів, на некомерційні громадські організації, на журналістів та борців з корупцією. Ми бачимо, що були порушені кримінальні справи та прийняті закони, спрямовані на обмеження прав, свободу вираження думок та свободу об’єднань, — зазначив Красімір Янков. – Також влада на непідконтрольній Україні території продовжує незаконно затримувати та сажати в тюрму тих, хто їх критикував. І в листопаді минулого року ми спостерігали за тим, як так званий Верховний суд ДНР виніс розпорядження про введення смертної кари.

Під час прес-конференції Красімір Янков зупинився на конкретних випадках порушення прав людини в Україні. Зокрема, його доповідь торкнулася питань недотримання прав ЛГБТ-спільноти, існування на території України так званих «секретних тюрем», переслідувань та побиття громадських активістів. Спікер зазначив, що, незважаючи на проведення двох Маршів рівності представниками ЛГБТ-спільности в Києві, ситуація з їхніми правами в інших областях України є набагато гіршою. Окрім того, в Україні й надалі існують так звані «секретні тюрми».

-У 2016 році Amnesty International спільно з неурядовою організацією Human Rights Watch задокументувала факти незаконного утримання людей, які підозрювалися в співпраці з сепаратистами, в так званих «секретних тюрмах» Службою безпеки України. Не дивлячись на докази, що були надані нами та іншими правозахисними організаціями (зокрема, ООН), факти наявності «секретних тюрем» не розслідуються. І до сьогодні ми бачимо, що ці порушення міжнародного гуманітарного права, залишилися безкарними, — каже Красімір Янков.

Як зазначила Марія Гур’єва, речниця Amnesty International в Україні, окрім негативних тенденцій, що існують в сфері прав людини, в Україні є й позитивні зрушення.

-Є певний прогрес в плані захисту прав ЛГБТ-спільноти. Також розвивається активізм за права жінок та ратифікацію Стамбульської конвенції. Це документ, який має покласти край домашньому насильству та насильству щодо жінок та дітей. Верховна Рада України вже прийняла закони, що нарешті криміналізують домашнє насильство, — каже Марія Гур’єва.

Щорічна доповідь Amnesty International про стан прав людини в Україні та світі охопила 159 країн. Окрім частини з дослідженням, звіт містить рекомендації того, як покращити ситуацію із захистом прав людини.

Загрузка…