Шевченківськи дні та їх потреба у нашому суспільстві

Шевченківськи дні та їх потреба у нашому суспільству

В українській культурі існує таке поняття, як “Шевченківські дні”. Тарас Шевченко народився (за новим стилем) дев’ятого березня, а помер — десятого. Оскільки ледь не більшість українців сприймає Шевченка “першим номером ”, ці дні дуже яскраво відзначаються від самої смерті Великого Кобзаря. Зараз — наближаються ці дні. Даваймо разом подумаємо, як до них готуватися…

Уже цієї суботи Тарасу Шевченкові буде 205 років, а у неділю — виповниться 158 років його відходу у вічність. Є ще одна дуже цікава дата: того ж самого 1861го року, коли Шевченко помер, його перепоховали. Це було перевезення тіла поета з Петербурга, де він був помер, до такого місця, яке він вказав у популярному вірші “Заповіт”. Перепоховання відбулося двадцять другого травня. Цей день також відзначається. При Союзі невелика кількість харківців тихенько покладали до пам’ятника квіти, їх таврували “націоналістами”.

До речі, при Союзі Шевченко офіційно визнавався як дрібнобуржуазний націоналіст. Про це зазначалося рідко й дуже обережно, і він вшановувався як борець із самодержавством та “людина своєї епохи”. В українській радянській культурі головною була тріада Шевченко-Франко-Леся, і “гармонізована” вона була шляхом перебільшення соціалізму двох других і замовчування націоналізму першого.

Шевченко прожив на чужині більше, аніж в Україні. Звісна річ — не добровільно. З України його висилали за підбурювання проти царського режиму. Щонайменше двічі. Вперше за поему “Сон” та карикатури проти царя “у солдати” до Казахстану, вдруге — уже наприкінці життя. Не дали спокійно дожити віку на Батьківщині, як поет про це мріяв.

Він прожив всього сорок сім років. Здоров’я було підірване тяжким засланням і, чого гріха таїти, способом життя. Така медицина, до якої він мав доступ, геть не могла залатати діри у здоров’ї.

Зараз йому встановлено більше двох тисяч пам’ятників у сорока трьох країнах світу. Знайомі підприємці займаються скульптурами і я маю відомості, що постійно виготовляють нові й нові пам’ятники. Шевченко практично від моменту своєї смерті став символом української нації, таким, яким для радянської нації був Ленін.

У чому секрет популярності великого генія? Український народ породив багато видатних діячів у різних сферах, і справа невдячна — визначати, хто із них видатніший. Але за рейтингами “народних симпатій” — безумовно завжди лідером був Тарас Шевченко. Чому це так, краще знають шевченкознавці — люди, які ґрунтовно досліджували Шевченка все життя. Я можу поділитися своїм припущенням. Шевченко, у першу чергу, мав спосіб життя, мислення та інтереси, зрозумілі для народних мас. Він не був аскетом та байдужим до світського, як Сковорода. Зміст його “Кобзаря” знаходив дуже глибокий відгук у світогляді українців від найнижчого стану до найвищого. Доля Шевченка і його слабкості віддзеркалювали реалії, з якими стикалися тоді майже всі українці. Таланти Шевченка були дуже яскраві та доступні для розуміння кожному — а це вірші, малювання та акторський талант. Непідробне народництво та дійсно геніальна здібність передавати емоції через поезію завоювали серця багатьох людей різного походження ще при житті поета. Таким чином його “Кобзар” став “Біблією” українців практично від моменту видання, таким і є дотепер.

У сучасних обставинах розкриті найбільші можливості для вшанування нашого найбільш визнаного генія — Шевченка. А також можливості згадати і зрозуміти інших наших геніїв, які вшановуються поки що недостатньою мірою через меншу зрозумілість народові. Коли наш народ знатиме і шануватиме усіх наших героїв, які, метафорично висловлюся, боролися разом із Шевченком, ми будемо щасливими і непереможними.

Але зараз — час зосередитися саме на Шевченкові. Ми домовлялися підготуватися до Шевченківських днів!

Якщо Ви дізналися із моєї статті якісь нові факти або про щось замислилися — Ви вже готові. Приходьте у Суботу, дев’ятого Березня, на десяту ранку до пам’ятника Шевченкові. Там буде мітинг, організований владою; а одразу після нього — майданівцями, “Просвітою” та іншими націонал-патріотичними орґанізаціями. У Понеділок же, одинадцятого Березня, у Центрі культури Київсього району на Скрипника, 7 — буде великий концерт народної музики на честь Шевченка о 18:00.

Знайдіть у ці дні трохи часу для самоосвіти. Почитайте поезії Шевченка, подивіться його картини та один із фільмів про нього, пошукайте маловідомі факти. Шевченко надихав мільйони українців на працю й боротьбу заради розвитку і свободи, тому даваймо будемо знати його якнайкраще, у всій повноті його образу! Вивчаємо Шевченка!

Ігор Алексєєв, член Ради ХОО ВТ “Просвіта” імені Т.Г. Шевченка

Загрузка…