Скандал, скандал…

В Харькове «кинули» фотокоров зарубежных информационных агентств. Открытое письмо коллег журналистов мы приводим полностью, без купюр и сокращений.

Заява харківських журналістів щодо факту протизаконного використання фотоматеріалів

Останнім часом українське суспільство розкололося на два досить непримиримі табори. Приводом до розколу, як це не дивно, стали фотографії. Не будемо вдаватись до підробиць — ФБ-співтовариство в масі своїй добре розуміє, про що йдеться. Але вважаємо за необхідне зазначити, що, окрім, на жаль, дуже різного підходу до правди, внаслідок чого суспільство, власне, й розкололося, історія з фотографіями, які нібито зняті на фронті, виявила ще один момент — прикре небажання багатьох членів українського суспільства рзцінювати роботу журналістів інакше, ніж у якості обслуговуючого персоналу.

З подібним відношенням, на жаль, довелось стикнутися і нам. У День Незалежності, 24 серпня, на майдані Свободи у Харкові була розгорнута виставка фотографій про події останнього часу в Україні, підготовлена волонтерами. При її створенні були використані, зокрема, наші репортажні фотографії, зроблені у період 2014-2016 років під час проросійських виступів та акцій Євромайдану у Харкові, а також з початку бойових дій у Донецькій та Луганській областях до сьогодні. Фотографії ніяк не були атрибутовані, вони експонуються без позначення імені автора та власника прав на них. Всі ці світлини були опубліковані в українських та світових медіа, тож вони не можуть експонуватися без обмежень. Ми не тільки не надавали права на використання цих фотографій, але навіть взагалі не були поінформовані про їх експонування та дізналися про це, тільки побачивши їх на стенді.

Більш того, ми вважаємо, що використання в експозиції фотографій проросійських акцій поза історичним контентом в День незалежності може сприйматися патріотами України як обурливе та є абсолютно неприпустимим. Ми жодним чином не маємо претензій до харківських волонтерів, які одержали ці світлини після того, як звернулися з проханням допомогти матеріалами до Харківської обласної державної адміністрації (ХОДА). Хоча прикрим є те, що всі ми давно і плідно співпрацюємо з волонтерськими структурами, неодноразово передавали їм свої фотографії для вільного використання, і у випадку звернення до нас безумовно допомогли б їм у створенні цієї експозиції.

Фотографії, представлені на виставці, були надані нами на некомерційних умовах прес-службі ХОДА у травні поточного року для використання у фотовиставці, яку передбачалося експонувати у обласній галереї «Бузок» протягом тижня, починаючи з 6 червня — Дня журналістики. Передача фотографій була нами обумовлена підписанням з кожним з авторів договору про використання світлин виключно у межах цієї виставки. Згодом організатори внесли корективи до експозиції, які ми визнали неприйнятними для себе, і були змушені вийти з проекту.

Експозиція пройшла без нашої участі. Саме ці фотографії без нашого відома, дозволу та без будь-яких правових засад були передані волонтерам та експонувалися на майдані Свободи. Організатори приуроченої до Дня Незалежності виставки навіть не були поінформовані про авторство робот.

Ми вбачаємо у тому, що сталося, кричущий непрофесіоналізм і зухвале порушення наших авторських прав та нехтування правами ЗМІ, які публікували відповідні матеріали. На жаль, подібне ставлення до фотографії дедалі більше стає нормою у суспільстві, а посадовці нерідко свідомо або несвідомо стають його провідниками. Значною мірою правовому нигілізму ми «завдячуємо» сьогодні тим, що фоторепортерська робота практично унеможливлена в українській провінції як вид професійної діяльності.

Ми вимагаємо від державних посадовців хоча б формальної поваги до труда фотожурналістів та безумовного виконання правових норм, що регулюють використання авторських творів. Ми просимо всіх, хто має намір використовувати в своїх проектах фотоматеріали, пам’ятати про те, що будь-яке зображення захищене авторським правом, і його використання незаконне без отримання дозволу від автора.

Сергій Бобок, фоторепортер, знімає для агентств AFP та «Українські новини»

Сергій Козлов, фоторепортер інтернет-видання «Восточный дозор», знімає для агентства EPA

В’ячеслав Мадієвський, фоторепортер агенства «Укрінформ»

Андрій Марієнко, фоторепортер агенства УНІАН, знімає для Reuters

Софія Бобок. фоторепортер, знімає для агентств Anadolu Ajansі (Туреччина) та «Українські новини»

Загрузка…