Співпраця Харківської області з ЄС: від ОТГ до термоядерного реактора

фото InsiderNews

Європейський Союз завжди активно співпрацював із Україною через низку спеціальних програм. Звісно, із прийняттям договору про Асоціацію з ЄС ця тенденція лише посилилась. Про цей напрямок роботи розповіла Директор департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА Надія Кривицька. Вона посилається на дані моніторингу її департаменту та дані міжнародних організацій FTS та CORDIS.

Одним з головних напрямків європейської допомоги є консультативна та фінансова допомога у процесі децентралізації. Беззаперечним лідером тут є програми у рамках проекту «U-LEAD» with Europe». Юридично вона підпадає під визначення МТД  — тобто «міжнародна технічна допомога» — ресурси та послуги, що відповідно до міжнародних договорів України надаються донорами на безоплатній основі.

Під егідою «U-LEAD» було створено Центр розвитку місцевого самоврядування. Він займається навчанням представників ОТГ (об’єднаних територіальних громад). Також у Центрі сприяють створенню нових ОТГ. Інший напрямок – розвиток інституту Центрів надання адміністративних послуг.

Інші важливі «європейські» проекти це направлений на підтримку освіти, молоді та спорту Erasmus+, культурницька програма “Creative Europe”,  та рамкова програма HORIZON 2020. Серед проектів останньої є дійсно масштабні. І якщо один з них, «Гендерний центр», не виходить за рамки уявлення про «європейську допомогу», то розробка термоядерного реактору це вже зовсім інший рівень. Українські та харківські вчені можуть долучитися до цього експериментального проекту, реалізація якого намічена на 2020 рік. 

Загрузка…