«Справа директора Лисичкіної» у Харкові: дно вже близько або «Кіно для дорослих» у школі

фото InsiderNews

Вступ

У шкільних підручниках з географії можна прочитати, що найглибше місце в світовому океані – Маріанська впадина. Її дно знаходиться приблизно на 11 км нижче рівня моря! Десь так само близько до «дна», що правда у переносному значенні слова, опинилась система шкільної освіти Харкова. І мова, у жодному разі, не про рівень викладання чи професійну придатність педагогів.  Про «дно» та навіть фільми «для дорослих» загадали користувачі соціальних мереж, дізнавшись про ситуацію навколо повідомлення про цькування директриси СЗОШ №67 міста Харкова. Коротко введемо вас у курс справи…

Олена Лисичкіна директор 67-ї школи стверджує, що  її хочуть змістити з посади люди з міського департаменту освіти. Для цього вони з початку навчального року 2018-2019 використовують деяких співробітників та батьків деяких учнів. Слово «деяких» тут ключове. Більшість батьків, учнів та вчителів підтримують Олену, за що теж опинились під пресингом з боку «районо». Сама директорка стверджує, що причина тиску з боку департаменту — її відмова від участі у корупційних схемах харківських освітян.  Більшість вчителів та батьків учнів, правозахисники та громадські активісти погоджуються з цим. Вони вважають, що Олені вдалося майже неможливе – у 67й школі вона зупинила побори з батьків. Причому, ні навчальний процес, ні забезпечення школи не постраждали. У школі новенький стадіон та гарний ремонт. Є спеціальне приміщення під інклюзивну освіту (для дітей з особливими потребами). Але немає добровільно-примусових «пожертв» від батьків. Олена Лисичкіна пояснює — це за її керівництва школа почала використовувати цільові гроші з бюджету за призначенням, тобто так, як і потрібно робити по закону. Але це виявилось не до в подоби «начальству».  Постійний тиск на Олену довів її до гіпертонічного кризу і вона, знаходячись у неадекватному стані все ж підписала заяву про звільнення 25 грудня. Та, попри сподівання ініціаторів гоніння педагога, історія на цьому не скінчилась.

«Шило на мило»

Цього року звинувачений у державній зраді голова Холодногірського району Харкова Максим Мусеев втік з території України. «Несподівано» він опинився у РФ. На його місце тимчасово прийшла Тетяна Цибульник, що паралельно є ще й головою Новобаварського району. Раніше, цього ж року, нею теж цікавилися правоохоронці, через не задекларовані 600 000 гривень та золоті прикраси. А ще раніше, у 2014 році, пані Цибульник вперше «допомогла» з відставкою Олені Лисичкіній. Тоді вона була директором школи у Новобаварському районі міста. І теж, з її слів, потрапила під тиск районного керівництва через відмову в участі у корупційних схемах. Тобто, хотіла викорінити шкільні побори. Пані Олена каже, що гоніння на неї почались одразу, як тільки Цибульник фактично очолила район. У цей раз все почалося зі скарг однієї з матерів учня 67-ї школи Ніни Диких. Їх було багато. Більшість з них були досить абсурдними. Наприклад, коли з одного з кабінетів забрали стіл до іншого (для якихось шкільних потреб) вона одразу написала заяву до «районо». Стіл, що між іншим є шкільним майном, повернули на місце. Син Ніни, що навчається у 11 класі взагалі привселюдно і регулярно заявляв: «моя мама сказала, що Лисичкіна тут до кінця року не затримається». Якщо вірити пліткам, то його мати має впливових родичів у тому ж «районо». Ще абсурднішим виглядала «акція» невідомих на передодні свята Першого дзвінка. Хтось «розписав» школу доволі гармонійним поєднанням проросійських гасел та матюків. Сторож школи була на місці, але поліцію не викликала. Натомість заявила: «а чого ви переймаєтесь, мене ці написи влаштовують». Певно ви вже здогадались, сторож теж підтримує звільнення директриси. Та таких у школі меншість.

Бунт педагогів

Дізнавшись про звільнення Лисичкіної, заяви на звільнення подали ще 17 педагогів. Ще вісім прийняли це рішення під тиском. Вони теж потрапляли під постійні перевірки санепідемстанції, пожежних, того ж таки «районо» та інших. Одна з вчительок Ліля Цветкова каже, що одного дня її викликали з уроків 33 рази. Іноді аргументуючи це тим, що на неї «просто хотіли подивитися». Звісно, Лілію можна запідозрити у нещирості та упередженості – вона працювала з Лисичкіною у попередній школі і дуже їй симпатизує. Але директрисі симпатизують й інші вчителі. І не лише вони. Обслуговуючий персонал 67-ї також обіцяє подати заяви, якщо директора не повернуть. Багато учнів вже зараз принципово не ходять на навчання і таким чином протестують. А батьки школярів взагалі обіцяють перекрити центральні вулиці Харкова, щоб привернути увагу до проблеми. Вони теж написали багато заяв на підтримку Олени до районного та міського керівництва. Але там їх навіть не розглядають. На відміну від заяв Ніни Диких. Не дивлячись на це, цього разу всі разом — батьки, школярі та працівники школи написали заяву з вимогою повернути Олену на посаду. Також до справи підключились різні правозахисні та громадські організації. 

Кіно для дорослих у 67-й школі

Щоб поговорити про ситуацію та привернути увагу громадськості у школі було скликано конференцію. Туди прийшли як прибічники Лисичкіної, так і їх опоненти. Одна з їх представниць навіть хотіла розламати звукову апаратуру. Але чоловік, що працював зі звуком, не дав їй пошкодити техніку. Як заявила сама учасниця конфлікту, продемонструвавши не аби які медичні знання, їй зламали руку. Як виявилось активність проявила заступник начальника Управління освіти Холодногірського району  Оксана Матвєєва. Також вона намагалась вирвати мікрофон з рук правозахисника, адвоката Анатолія Ряснянського. Але теж безрезультатно. Анатолій дуже просто пояснює свою підтримку Олені Лисичкінй.

— Їй вдалося щось неймовірне – вона створила школу без поборів. Для Харкова це просто величезне досягнення, — заявляє Анатолій.

Також на підтримку директорки виступили відомі харківські активісти Дмитро Маринін та Віктор Трубчанов, правозахисник Андрій Ільгов, «Антикорупційний блок учасників АТО», «Харківський Антикорупційний центр», низка громадських організацій, що виступають за реформування освіти та дотримання прав дитини. На додачу до всього, педагог отримала досить потужну підтримку у якості «Національних дружин» та «Національного корпусу». На  конференцію прийшло декілька нарядів поліції з автоматами та у бронежилетах. Декілька разів у актовій залі спалахувала незрозуміла штовханина. Одна з опоненток Лисичкіної, судячи із всього одна з небагатьох незадоволених нею батьків, навіть вхопила педагога за… Словом це ви можете побачити на відео під статтею. Це «кіно» для дорослих.

Батьки та педагоги хотіли ще раз проголосувати за повернення Лисичкіної . І тут теж сталося щось дивне. Противна сторона спочатку відмовлялася брати участь у голосуванні, та не захотіли взяти до рук «голусовальні» картки. (що правда кількість їх голосів навряд чи б щось змінила). А коли всі проголосували, то заявили, що їх права обмежили, бо в них не було карток для голосування. Потім пішли взаємні звинувачення у погрозах та інша полеміка.

— Я не розумію, що це за збори. І я не розумію, що це за регламент. Тут були анонсовані батьківські збори. Батьки зібралися для обговорення навчально-виховного процесу. А що відбувається тут я не розумію, — каже заступник голови адміністрації Холоднгірського району Гунбіна Олена.

За декілька хвили до цього коментаря її звинувачували у тому, що вона не пропускала вчительок лояльних до директорки на збори. Та навіть наказала сторожу їх вивести із приміщення школи на вулицю.

— Дівчата (вчительки. – прим ред.) принесли костюми до свята Нового року у школі, які між іншим й самі купили. Але Гунбіна їх зупинила і принизила, — розповіла потім Олена Лисичкіна.

Також чиновниця дуже здивувалася тому, що на «батьківських зборах» були присутні громадські діячі та активісти. Нікого крім батьків та вчителів, на думку учасниці подій, там немало бути. Парадокс.

До речі, що до активістів. Присутність «Нацкорпусу» пояснив голова харківського осередку партії Костянтин Немічев:

— До нас звернулася директор 67-ї школи, на запрошення  якої ми брали участь в уроках патріотичного виховання. Вона каже, що її примусили написати заяву про звільнення. Ми тут, аби був порядок і хочемо знайти компромісне рішення за якого директор залишиться на посаді.

Післямова

Після бурхливих «батьківських зборів» Олена Лисичкіна провела прес-конференцію. У ній вона підтвердила, що від неї вже не раз вимагали написати заяву на звільнення. Вона прямо каже, що головні ініціатори її звільнення — начальник Управління освіти Холодногірського району Інесса Горбачова та виконуюча обов’язки начальника районної адміністрації Тетяна Цибульник.  А батьки учнів 67-ї школи  дійсно збираються перекривати вулиці. Враховуючи, що їх декілька тисяч, цілком ймовірно – їм це вдасться. Нажаль наше місто ризикує опинитися у епіцентрі скандалу . І тоді видання та соцмережі  всієї України ряснітимуть словами «освіта пробила дно», «зловживання службовим становищем», «корупція та побори у школах», тощо. Хоча, хто зна? Можливо писатимуть навпаки: «попри все у Харкові є школи без поборів». Чикатимемо на розвиток подій.

Загрузка…