Суд над терористами продовжив розгляд справи

Незважаючи на спротив підсудних і їх захисників, колегії суддів Немишлянського районного суду м.Харкова вдалось перейти до дослідження доказів восьмого тому кримінальної справи

фото insidernews

Сьогодні Немишлянський суд в продовжив розгляд справи із звинувачення володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького і Сергія Башликова за ст. 258 Кримінального кодексу України – терористичний акт.

Відповідно до пред’явленого обвинувачення 22 лютого 2015 року під час ходи активістів Харківського євромайдану в районі Палацу спорту заклав і привів в дію мiну Дворніков, колишній співробітник спецпідрозділу «Беркут». Йому висунута підозра за ч.3 ст.258 і ч.1 ст.263 КК України. За версією слідства Тетюцький і Башликов сприяли Дворнікову у здійсненні злочину і їм пред’явлено обвинувачення відповідно до ч.5 ст.27, ч.3 ст.258, ч.1 ст.263.

В результаті  спланованого теракту, а саме вибуху протипіхотної міни МОН 100, 22 лютого 2015 року загинули на місці координатор Євромайдану Ігор Толмачев та підполковник міліції Вадим Рибальченко. Одинадцять осіб отримали поранення, в тому числі п’ятеро неповнолітніх. Пізніше, вже в лікарні, від отриманих травм померли два підлітки: —  15-річний учень 10-го класу харківської школи №11 Данило Дідик та 18-річний студент Харківського університету міського господарства ім.Бєкєтова Микола Мельничук.

На слідстві підозрювані визнали свою вину, але після передачі обвинувачувального акту і матеріалів справи до суду, відмовились від своїх показань під час слідства.

Суд продовжується вже майже два роки, проте захист і підсудні вибрали стратегію свого захисту – повне ігнорування всіх зібраних слідством у справі доказів, відмова від власних показань і відверте затягування справи шляхом подання однотипних клопотань щодо недовіри суду, визнання того чи іншого доказу неналежним, клопотань про відсторонення представника обвинувачення, вимогу проведення слухання справи у закритому режимі. Також заявляються клопотання про розслідування застосування до них тортур, неналежного утримання під вартою, тощо. Крім того, методом затягування справи стала ще й можливість заміни захисників… Так, свого часу, захисник Устименко був замінений на вимогу підсудного на захисника Тихоненка, захисник Лещенко був спочатку замінений на захисника Дмітрієву, а потім її змінив захисник Зелінський… Зважаючи на заяву підсудного Дворнікова, найближчим часом і Зелінський буде ззмінений на іншого захисника. А це знову потягне за собою необхідність відкладення розгляду справи та надання новому захиснику часу для ознайомлення зі справою.

Таким чином за ці 22 місяці судового слідства колегія суддів спромоглась дійти лише до середини восьмого тому із шістнадцяти, де каменем спотикання став диск негласного прослуховування, який вже п’яте судове засідання не може дослідити суд.

В цей день в судове засідання з’явились не тільки сторони у справі і потерпілі, а й представники преси, телебачення, представники ОБСЄ та ООН. Як і очікувалось, судове засідання розпочалось із заявлених клопотаннь підсудних Дворнікова і Башликова про відвід колегії суду, яка на думку підсудних упереджено розглядає справу. Нічого нового в цих клопотаннях не було, як і підстав, то ж судова колегія відмовила у заявленому клопотанні.

Після цього суд приступив до дослідження доказів, а саме диску із записами негласних слідчих дій. Після прослуховування аудиозаписів пісудний не підтвердив і не спростував відомості, які були озвучені в залі суду, мотивуючи свою позицію тим, що ніколи сам себе не прослуховував, а тому впевнено підтвердити чи спростувати аутентичність запису не може. В той же час, записи свідчать про деталі родинних зв’язків підсудного та їх роду занять. Також, беручи до уваги протягом всього судового розгляду заяви підсудних про застосування щодо них тортур, при прослуховуванні записів будь – нi яких згадувань про застосування до них тортур в залі суду не прозвучало.

Наступне судове засідання призначене на 12 год 11 січня 2017 року.

Загрузка…