Тепер в Україні не будуть красти інсулін

Олександр Лінчевський, заступник Міністра охорони здоров’я України, зустрівся з журналістами Харкова.

Тепер в Україні не будуть красти інсулін
фото Insidernews

Основний акцент під час дискусії був зроблений на питанні медичної освіти, а точніше її якості. Спікер переконаний в тому, що такі теми як корупція чи проблеми з доставкою інсуліну або будь-яких інших ліків, не будуть мати значення, якщо держава не вирішить основного питання – відбір здібних та вмотивованих лікарів.

— Мені сумно бачити відсутність у громадян інтересу до того, як вчитимуться наші діти. Те саме стосується медичної освіти. До 15 жовтня Міністерство освіти затвердить умови вступної кампанії. І від того, які ці умови будуть, та чи будуть прийняті до уваги вимоги Міністерства охорони здоров’я, залежить те, хто лікуватиме нас з вами через 6 років. І як на мене, це питання є в рази важливішим, — зазначив Олександр Лінчевський, заступник Міністра охорони здоров’я.

Друге питання, на якому зосередився спікер, стосувалося проблем з видачею інсуліну. Так, запроваджений Єдиного електронний реєстр пацієнтів показав реальний стан речей. Виявляється, кількість хворих, що дійсно потребують інсулін, менше на 40 тисяч чоловік. Тобто дані всіх служб та органів, які надсилають інформацію до Міністерства охорони здоров’я, не відображають реальної ситуації. Тут є ще один цікавий факт. В цьому році виділенні кошти на закупку інсуліну з державного та місцевого бюджетів складають 1 мільярд 400 мільйонів гривень. З урахуванням того, що кількість пацієнтів, потребуючих інсулін менша, можна зробити висновок, що держава виділила  на 400 мільйонів більше грошей, ніж було необхідно. За словами Олександра Лінчевського, такої ситуації тепер можна уникнути саме за допомогою Єдиного електронного реєстру, який показує реальні витрати та реальну кількість хворих.

Окрім того, дискусія торкнулася багатьох тем, таких як відсутність ліків для хворих на онкологію дітей, створення госпітальних округів, боротьба з «благодійними» внесками в лікарнях та паліативна медицина. Зокрема, останнє питання є вкрай актуальним для України, оскільки цей напрямок зовсім не розвинений в нашій державі. Особливо, це стосується освітнього аспекту даної проблеми, тобто відсутності лікарів зі знанням паліативної допомоги.

Наразі, головною зміною в сфері охорони здоров’я є впровадження нової системи фінансування, яка повинна прийматися вже наступного тижня. Саме вона має дати необхідну мотивацію для лікарів та зробити процес лікування більш ефективним.

 

Загрузка…