У Харкові розповіли про сексизм у рекламі

фото інтернет

По Україні зафіксовано близько 88 випадків реклами з ознаками сексизму. Такими виявилися результати моніторингу в рамках проекту «Центр гендерної культури як платформа для розширення прав і можливостей жінок та молоді». Подробиці розповіли під час круглого столу в прес-центрі «Kharkiv Today».

З 1 березня по 30 квітня 2018 року волонтери проекту проводили моніторинг сексистської реклами. До ініціативи долучились 76 активістів з Одеси, Києва,Чернігова, Черкас, Львова, Кривого Рогу та інших міст. За цей період волонтери виявили 88 випадків реклами з ознаками сексизму. По  60-ти таким повідомленням були оформлені скарги, які координатори проекту вже передали до Індустріального гендерного комітету з реклами.

-Чому така різниця – 88 та 60? Тому що багато рекламних оголошень повторювались, оскільки деякі рекламні компанії розміщували такі сексистські рекламні оголошення і в Харкові, і в Києві. Не було сенсу дублювати. Ми просто вказували два місця розташування такої реклами, — зазначила Дар’я Нагаївська, координаторка моніторингу.

За її словами, найчастіше в сексистській рекламі використовуються гендерні стереотипи (62% оголошень). Окрім цього, 35% сексистської реклами містить зображення жіночого чи чоловічого тіла, що не пов’язано з продукцією чи товарами, які рекламуються; 48% оголошень мають ознаки еротизації.

-Про гендерні стереотипи. В такій рекламі жінка зображується як та, що не може дати собі ради та самостійно прийняти рішення. Наступні стереотипи, які відтворюються в рекламних оголошеннях – «жіночої дружби не існує», «жінки стурбовані своєю зовнішністю, повинні бути худими та сексуально привабливими для чоловіків», «жінки обожнюють гроші, мають нести відповідальність за добробут», «жінки мають бути красивими, чарівними та тішити чоловіків», — зазначила Дар’я Нагаївська.

Як пояснила представниця Індустріального гендерного комітету з реклами Юлія Белікова, сексизм у рекламі впливає на свідомість людини, її поведінку та й взагалі може сформувати споживацьке, зневажливе ставлення до жінок. Окрім того, за словами спікерки, існує певний зв’язок між рівнем сексизиу в рекламі та насильством у родинах.

Загрузка…