У Харкові відбулась акція проти насильства

У Харкові, на площі Конституції, в рамках Міжнародного дня за ліквідацію насильства щодо жінок, відбувся флешмоб.

У Харкові відбулась акція проти насильства
фото insidernews

Головною метою акції є привернення уваги суспільства до проблеми насильства над жінками та боротьба з його будь-якими проявами. Цього року флешмоб під назвою “16 днів активізму проти насильства щодо жінок” пройшов одночасно у 15 містах України, в яких помаранчевим кольором підсвітили головні архітектурні об’єкти. У Харкові таким місцем став Пам’ятник Незалежності на площі Конституції. Саме тут мешканці міста, громадські активісти та представники влади висловили свою підтримку акції, одночасно відкривши помаранчеві парасольки як знак солідарності. Підтримку кампанії “16 днів активізму проти насильства щодо жінок” висловила Юлія Світлична, голова Харківської обласної державної адміністрації.

— Сьогодні Харківщина долучилася до цієї акції та каже своє рішуче “ні” насильству проти жінок. Ми з вами розуміємо, що ця проблема в Україні є. Але наша головна сила в тому, що ми її не замовчуємо, а відкрито про це говоримо, що ми робимо все задля того, щоб права кожної людини були рівними. На Харківщині є суспільне розуміння того, що ми повинні сформувати нульову терпимість до жіночого насильства. Я сьогодні долучаюся особисто до цієї акції, акції сильних жінок і сильних чоловіків, акції сильного суспільства, — сказала Юлія Світлична.

Актуальність проблеми насильства над жінками підтверджує статистика та багато досліджень. Ірина Луценко, народна депутат України, навела відсоткові дані того, скільки жінок та дітей потерпають від домашнього насильства.

—  Чому ми підіймаємо питання насильства в сім’ї та над жінками саме зараз. Я приведу декілька цифр. Щороку, поліцією фіксується близько 165 тисяч звернень жінок, яких побили в родині, чи які піддалися приниженню або зґвалтуванню у власній сім’ї. Щороку три мільйони дітей спостерігають за сімейними чварами, з них 10% є зґвалтованими членами власної сім’ї. 50% жінок, які йдуть з дому та стають безхатченками — це жінки, які серйозно постраждали від домашнього насильства, — зазначила Ірина Луценко.

Одним із важливих напрямків боротьби проти насильства над жінками є законотворча діяльність. За словами Ірини Луценко, сьогодні в парламенті до другого читання підготовлено два законопроекти. Перший — Закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству” залучає всі виконавчі органи влади до вирішення цієї проблеми. Другим законом передбачена кримінальна відповідальність за домашнє насильство.

Окрім законодавчої діяльності, в Україні вжиті й інші практичні кроки для допомоги жінкам, що потерпають від домашнього насильства. Як було зазначено спікерами, сьогодні в п’яти областях країни працює 24 мобільних бригади, які надають допомогу тим групам населення, що постраждали від насильства. Що ж стосується Харкова, то в місті нещодавно відкрився притулок, яким можуть скористатися жертви насилля.

Міжнародна кампанія “16 днів проти насильства” проводиться щороку з 25 листопада по 10 грудня. Кампанія започаткована активістами Інституту жіночого глобального лідерства у 1991 році. На підтримку цієї громадської ініціативи щорічно проводиться кампанія Генерального секретаря ООН по боротьбі з насильством щодо жінок (UniTE), яка закликає до глобальних дій в цьому напрямку.

Загрузка…